SANATATE

Hepatita C: Cum să ai grijă să NU te înbolnăvești

cetipicagreu.ro

Boală a ficatului cauzată de virusul hepatitic C, afecţiunea poate fi acută sau cronică şi cel mai frecvent se transmite prin expunerea la cantităţi mici de sânge infectat.

La nivel mondial, 71 de milioane de persoane au hepatita C cronică şi o bună parte dintre acestea vor dezvolta ciroză sau cancer de ficat. Studiile epidemiologice indică, de asemenea, că hepatita C este asociată cu un număr de manifestări extrahepatice, printre care glomerulopatie (orice boală renală caracterizată printr-o atingere a unităţilor filtrante ale rinichilor) şi rezistenţă la insulină. Medicamentele antivirale pot vindeca mai mult de 95% dintre persoanele infectate, reducând astfel riscul bolilor sus-menţionate, însă accesul la diagnostic şi tratament este scăzut, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care, consumat în exces, poate afecta ficatul, ducând chiar la hepatită

Modalităţi de transmitere

Cel mai des, hepatita C se transmite prin ace de seringă folosite la comun de utilizatorii de droguri, prin refolosirea sau prin sterilizarea necorespunzătoare a unor echipamente medicale, în special a seringilor, prin tatuaje realizate cu ace nesterile, prin transfuzia unor cantităţi de sânge care nu a fost supus analizelor, prin folosirea în comun a periuţei de dinţi, a cleştelui de unghii sau a aparatului de ras, prin sex neprotejat şi practici sexuale care implică şi expunerea la sânge. Mai puţin frecventă, dar nu exclusă, este transmiterea de la mamă la făt.

La ce simptome să fii atent

Multe persoane infectate nu prezintă semne ale bolii, dar, după o perioadă cuprinsă între 2 săptămâni şi 6 luni de la infectare, pot apărea simptome precum: urină şi fecale închise la culoare, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, febră, oboseală extremă, dureri articulare, pierderea apetitului, greaţă, dureri de stomac şi vărsături. Sunt persoane care pot trăi mai mulţi ani infectate fără să ştie, dezvoltând astfel hepatită cronică.

Cum eviţi infectarea

  • Ai grijă ca acele cu care ţi se ia sânge să fie de unică folosinţă.
  • Evită contactul cu sângele altor persoane.
  • Nu folosi la comun cu alte persoane aparatul de ras, foarfeca, peria de dinţi şi cleştele sau forfecuţa de unghii.
  • Dacă vrei să-ţi faci un tatuaj sau un piercing, mergi la un salon acreditat şi asigură-te că echipamentele sunt sterilizate.
  • Foloseşte prezervativul, mai ales dacă ai contacte sexuale cu persoane abia cunoscute.

INFO:

Testarea pentru hepatita C se face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Unul dintre cele mai folosite medicamente în România crește riscul de hepatită

Bine de ştiut: Hepatita C nu se transmite prin laptele matern, mâncare, apă, tuse, strănut, îmbrăţisare, strânsul mâinilor, sărut.

Sfatul specialistului

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, medic specialist boli infecţioase şi epidemiologie, manager Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, Bucureşti

În momentul de faţă, utilizatorii de droguri de administrare intravenoasă sunt cei mai expuşi riscului de a contracta virusul hepatitic C şi nu numai. Urmează categoria celor care îşi fac tatuaje şi piercing în condiţii nesterile, precum şi a acelora care fac sex întâmplător fără prezervativ.

Este recunoscută şi transmiterea verticală de la mamă la făt, motiv pentru care orice femeie însărcinată trebuie să se testeze pentru virusurile hepatitice B, C şi, respectiv, pentru HIV (virusul imunodeficienţei umane).

Infecţia cu virusul hepatitic C este una vindecabilă. În absenţa terapiei specifice, se instalează boala cronică de ficat, care, într-un interval de timp destul de lung, ajunge să dezvolte ciroză hepatică şi/sau cancer hepatic.

Este bine ca oamenii să cunoască faptul că se pot testa gratuit prin intermediul medicului de familie şi, dacă sunt depistaţi pozitivi, atunci intră automat în programul de diagnostic, evaluare şi terapie prin intermediul medicului infecţionist sau gastroenterolog.

Comentarii: