SANATATE

Hipertensiunea nocturnă: Cum poți știi dacă te afli printre cei cu risc crescut să facă așa ceva

Hipertensiunea nocturnă: Cum poți știi dacă te afli printre cei cu risc crescut să facă așa ceva. Această afecțiune nu trebuie confundată cu creșterea fiziologică a tensiunii arteriale în timpul somnului, care este tipică pentru orice persoană perfect sănătoasă.

Potrivit cardiologului rus Maxim Andreev, creșterea tensiunii arteriale pe timp de noapte este cauzată, de obicei, de un dezechilibru între activitatea diviziunii simpatice și parasimpatice a sistemului nervos autonom.

CITEȘTE ȘI: Poți moșteni hipertensiunea de la părinți? Ce spun specialiștii

„Dacă vorbim despre cauzele de rutină ale acestui dezechilibru, atunci ele se dovedesc a fi cel mai adesea stresul, prelucrarea și consumul unei cantități mari de stimulente – de exemplu, zahăr, alcool sau cofeină”, adaugă cardiologul. Dar, de asemenea, factorii hipertensiunii nocturne pot fi patologii și boli ascunse – acesta este unul dintre pericolele sale.

Hipertensiunea nocturnă – la ce persoane riscul este cel mai mare

„O serie de boli cronice, cum ar fi boala cronică de rinichi, stop respirator nocturn (sindromul de apnee obstructivă în somn), tulburări de somn sau insomnie, duc la apariția hipertensiunii nocturne”, spune cardiologul Dr. Andreev.

„Pericolul deosebit al acestei afecțiuni este lipsa plângerilor în timpul zilei și adesea trece neobservată. O persoană a cărei tensiune crește în timpul somnului nu simte niciun simptom care să o deranjeze și poate să nu suspecteze nimic pentru o lungă perioadă de timp. Corpul său este expus unui mare risc, mai ales dacă ținem cont de faptul că, în cazul unei încălcări nedetectate, nu se acordă asistență medicală, nu se efectuează niciun tratament”, adaugă expertul, potrivit actualno.com.

„Creșterea tensiunii arteriale pe timp de noapte este însoțită de deteriorarea organelor țintă (inima, rinichii și vasele de sânge), crește semnificativ riscul de complicații cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, precum și dezvoltarea insuficienței cardiace”, avertizează cardiologul.

CITEȘTE ȘI: 3 semne la nivelul picioarelor care ar putea arăta că suferi de hipertensiune

Dr. Maxim Andreev împărtășește care sunt persoanele care au cele mai mari șanse de a crește tensiunea arterială pe timp de noapte:

  • persoanele în vârstă,
  • precum și cele care nu respectă un regim de muncă și odihnă, lucrează noaptea. Din acest grup fac parte și persoanele supuse unui stres prelungit, cele care se uită la televizor până târziu, precum și cele care mănâncă prea mult seara sau sunt supraponderale.

Comentarii: