NUTRITIE SANATATE

I se spune spanacul francezului. Planta des întâlnită care previne cancerul de colon

knd.ro

Cunoscută și sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemțesc de munte, această plantă minunată este folosită, încă din antichitate, pentru deosebitele proprietăți detoxifiante și antioxidante.

Loboda conține glucide, celuloză, proteine, substanțe minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenți clorofilieni și carotenoizi. Are cantități semnificative de vitamina K și de două ori mai multă vitamina C decât lămâia și spanacul.

Gust acrișor

Frunzele ei au un gust ușor sărat și acrișor și o textură fină. Sunt folosite în special în bucătărie, în salate, borșuri, ciorbe sau plăcinte și ca remediu natural în medicina populară. Acestea se pot conserva peste iarnă în borcane sau se pot păstra în congelator, menținându-și intacte atât gustul cât și proprietățile hrănitoare, potrivit doctorulzilei.ro.

În scop fitoterapeutic, se utilizează frunzele și uneori semințele.

CITEȘTE ȘI: Alimentul care previne cancerul de colon. Cât de des trebuie consumat pentru a reduce la jumătate riscul de cancer

Loboda are acțiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, calmantă și vitaminizantă.

Reglează digestia

Datorită conținutului de fibre este recomandată pentru reglarea digestiei și prevenirea constipației, dar împiedică și apariția hemoroizilor și a cancerului de colon.

Prin conținutul de vitamina K, ajută la fixarea calciului, dar și la întărirea vaselor de sânge. Astfel, loboda împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul atacurilor cerebrale. Datorită conținutului de vitamina C, la rândul său antioxidant puternic, loboda favorizează procesul de regenerare celulară și întărește sistemul imunitar al organismului.

Antioxidant puternic

Anto-cianina din compoziția sa este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariția celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruțătoare. De asemenea, consumul de lobodă stimulează metabolismul.

Ajută la detoxifierea organismului

Loboda previne și combate astenia de primăvară și contribuie la detoxifierea organismului. În afecțiuni pulmonare și dureri de stomac, loboda este utilizată sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din semințe. Sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecțiuni ale pielii, în special pe leziuni purulente, pentru a grăbi coacerea.

CITEȘTE ȘI: Cunoscut nutriționist român, semnal de ALARMĂ cu privire la uleiul de floarea soarelui: Risc de cancer

Loboda, la fel ca spanacul, conține foarte mult acid oxalic. Și din această cauză nu este permisă în cantități mari în cazul litiazei renale.

Comentarii: