SANATATE

ATENȚIE la testul de urină: Nivelul de potasiu poate dezvălui boli grave

Potasiul care este prezent în toate fluidele corpului, dar cea mai mare cantitate de potasiu se regăsește în celule. Atunci când există prea mult sau prea puțin potasiu în organismul uman, apar probleme serioase de sănătate.

Acest mineral esențial organismului uman are rolul de a controla contracția musculară, reglează bătăile inimii, accelerează diureza, menține tensiunea arterială sub control. Mai mult, potasiu ajută și la prevenirea osteoporozei și a pietrelor de rinichi. Nu în ultimul rând, ajută la tratamentul alergiilor.

Studiile de specialitate susțin că menținerea unei diete care conține potasiu contribuie la micșorarea riscului de accident vascular cerebral cu 20%, potrivit doctorulzilei.ro.

Medicii susțin că nivelul de potasiu din corp este foarte important pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Un nivel prea mic sau prea mare este echivalent cu dezvoltarea unor probleme în corp. Mai exact, mușchii pot suferi, articulațiile, apar dificultăți de respirație sau de ritm cardiac.

CITEŞTE ŞI: Este cel mai sănătos peşte! De 1500 de ori mai eficient decât medicamentele în prevenirea infarctului

Cum afli ce nivel de potasiu ai în organism?

Testul de urină verifică nivelul de potasiu din corpul uman. Medicul de familie este posibil să-ți solicite această analiză atunci când există suspiciuni cu privire la anumite afecțiuni ale rinichilor sau probleme legate de glandele suprarenale. De asemenea, dacă un bolnav are stări de vomă, de vărsături, scaune moi și există semne de deshidratare i se poate solicita un test de urină.

Ce înseamnă hiperkaliemia:

Hiperkaliemie înseamnă că în corp există prea mult potasiu. Prin urmare, persoana în cauză poate să aibă stări de vomă, diaree, oboseală, slăbiciune musculară. În lipsa diagnosticării și implicit a inițierii tratamentului, hiperkaliemia are consecințe nefaste, uneori nefiind compatibilă cu viața. De cele mai multe ori, un nivel ridicat de potasiu poate să fie în întâlnit la pacienții cu afecțiuni renale, diabet zaharat, tulburări de alimentație, infecții.

CITEŞTE ŞI: Ţine un căţel de usturoi sub pernă toată noaptea! Te vei trezi mult mai odihnit şi energic

Ce înseamnă hipokaliemia:

Hipokaliemia înseamnă existența unei cantități prea mici de potasiu în organism. O persoană care are prea o cantitatea mică de potasiu este posibil să aibă amețeli. Dar are și o starea generală de slăbiciune, dureri musculare. Pacienții care au fibroză chistică au un nivel mic de potasiu în corp.

Comentarii: