SANATATE

Iarna afectează şi ficatul. Ce trebuie să ştii despre legătura dintre sezonul rece şi boala ficatului gras

realitatea,net

Boala de ficat gras este caracterizata de acumularea grasimilor in exces la nivel hepatic. Acest lucru se petrece din cauza unei alimentatii nesanatoase, dar si din cauza stilului de viata sedentar.

Pe timp de iarna, boala de ficat gras poate avea o evolutie nefavorabila pacientului, din mai multe motive.

In primul rand, iarna ne schimbam rutina zilnica si, din cauza temperaturilor scazute si a altor factori meteorologici, petrecem mai mult timp in casa, avand un stil de viata mai putin activ decat in sezonul cald. Sedentarismul stim deja ca favorizeaza acumularea depozitelor de grasime la nivel hepatic, potrivit doc.ro.

De asemenea, odata cu sarbatorile de iarna, vin si o serie de tentatii culinare care ne fac sa cadem in ispita. La pacientii cu steatoza hepatica este interzis consumul de carne grasa care se regaseste in preparate precum „pomana porcului”, dar si de carne de porc tocata din sarmale ori de salata boeuf cu maioneza din belsug si cozonac. Toate aceste alimente specifice sarbatorilor de iarna agraveaza steatoza hepatica, inrautatind conditia ficatului.

CITESTE SI: Remedii naturiste care combat ficatul gras

Nivelul colesterolului creste pe timpul iernii

Nivelul de colesterol se afla si el in stransa legatura cu steatoza hepatica. Studiile facute in domeniu au aratat ca acesta variaza in functie de anotimp, inregistrand o crestere in sezonul rece. Nu se cunoaste cauza exacta a valorilor crescute ale colesterolului din timpul iernii, insa se pare ca lipsa expunerii la soare si deficitul de vitamina D contribuie la cresterea nivelului de colesterol.

In concluzie, pe timp de iarna, boala de ficat gras se agraveaza, iar daunele produse de aceasta afectiune pot deveni chiar permanente – atunci cand apare fibroza hepatica.

Cum sa combati steatoza hepatica (si) in sezonul rece

Iata cateva reguli pe care sa le respecti daca nu vrei sa se agraveze steatoza hepatica, ba iti doresti chiar sa o combati in aceasta iarna:

Fa miscare zilnic

Iesi afara, mai ales ziua, cand soarele e pe cer, si fa miscare. Plimbarile in parc, jogging-ul sau orice alta activitate sportiva desfasurata in aer liber va fi extrem de benefica pentru ficatul tau, dar si pentru starea ta de bine, in general. Mersul la patinoar, saniusul si bataia cu bulgari pot fi considerate activitati sportive, intrucat iti solicita din punct de vedere fizic organismul.

Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata

Fa-ti un regim alimentar strict, de la care sa nu te abati. Nu consuma grasimi nesanatoase, dulciuri sau sucuri, intrucat acestea nu iti priesc. Mananca alimente cat mai naturale – fructele, legumele, cerealele integrale, semintele si nucile sunt alimente recomandate pacientilor care sufera de steatoza hepatica.

Gaseste alternative sanatoase pentru preparatele traditionale bogate in grasimi si zaharuri

Prepara sarmale de curcan, inlocuieste pomana porcului cu o friptura de pui sau de curcan, prepara salata boeuf in varianta vegetariana si, bineinteles, fara maioneza si alege deserturile raw-vegane. Masa de Craciun isi poate pastra izul traditional, chiar daca alegi variante reinterpretate ale preparatelor clasice.

CITESTE SI: Ce trebuie să bei pentru un ficat sănătos: Șapte ceaiuri care înlătură acumulările de grăsime

Inlocuieste bauturile de sezon nesanatoase, in special ciocolata calda, cu ceaiuri din plante

Nu indulci ceaiurile cu zahar sau miere ci, mai degraba, foloseste coji de portocala sau de lamaie pentru a le aromatiza.

Daca medicul ti-a prescris tratament pentru reducerea colesterolului, il vei urma dupa indicatiile primite. Este foarte important sa nu intrerupi tratamentul, pentru ca odata ce nivelul de colesterol din sange scapa de sub control, si steatoza hepatica se agraveaza.

Comentarii: