SANATATE

Important când mergi la medic: Cum știi dacă ești printre persoanele care trebuie să evite anestezia generală

elytis-hospital.ro

Ești aproape de o intervenție chirurgicală și te întrebi care sunt riscurile anesteziei generale. Iată ce e bine să știi despre această procedură și ce persoane sunt mai expuse riscurilor.

Anestezia generală sau totală este, practic, o comă indusă medical, în timpul căreia pacientul nu este conștient și nu răspunde la stimuli.

Se folosește în intervențiile chirurgicale majore la nivelul creierului, toracelui sau abdomenului sau când intervenția durează mai mult de două ore. Anestezia generală se bazează pe starea de inconștiență a pacientului, pe diminuarea stării de neliniște a acestuia, pe lipsa durerii și pe relaxarea musculară.

În timpul anesteziei generale, care se obține prin administrarea intravenoasă a unor medicamente sau prin inhalare, pacientul nu simte dureri. Folosită încă din secolul al XIX-lea, procedura este una sigură, dar care poate avea uneori efecte adverse temporare, precum: amnezie reversibilă, mai ales la vârstnici, amețeală, dificultate la urinare, greață, frisoane sau durere în gât scrie clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de ştiinţă: Efect neştiut al anesteziei

Riscurile anesteziei generale: care sunt și cine poate fi afectat

O procedură în general sigură, anestezia generală vine cu câteva riscuri precum confuzie postoperatorie, infarct, pneumonie sau atac cerebral, persoanele expuse fiind pacienții vârstnici și cei care trec printr-o intervenție chirurgicală care durează foarte mult.

Apneea obstructivă de somn

De asemenea, anumite probleme de sănătate cresc riscul pacientului anesteziat de a suferi efecte adverse. Aceste afecțiuni sunt: apneea obstructivă de somn (persoana are pauze de respirație în timpul somnului), afecțiuni ale rinichilor, inimii sau plămânilor, tensiune mare, alcoolism, fumat, reacții adverse la anestezic în trecut, medicație care poate mări sângerarea (de exemplu, aspirina), alergiile la medicamente, diabet și obezitate.

Starea de conștiență în timpul intervenției chirugicale

Printre riscurile anesteziei generale se numără și starea de conștiență în timpul intervenției chirugicale. Se poate întâmpla ca la unele persoane (1 caz la 19 000) anestezia să nu prindă în întregime și pacientul să fie conștient de ce i se întâmplă în timpul operației și chiar să simtă unele dureri. De regulă, pacientul aude doar sunete pe termen scurt, înainte de începerea propriu-zisă a operației. Pacienții care se află în stare de conștiență deși au fost supuși anesteziei generale pot dezvolta afecțiuni psihologice pe termen lung, mai ales că, mușchii fiind inactivi, ei nu le pot semnala medicilor ce se întâmplă.

CITEȘTE ȘI: Esențial pentru sănătatea orală: Ce reguli trebuie să respecți dupa o extracție dentară

Evaluarea pacientului

Înainte de operația care implică anestezie generală, pacientul va fi evaluat în ceea ce privește indicele de masă corporală, istoricul medical, vârsta, afecțiunile curente, alergiile, consumul de alcool și de medicamente (chiar și de suplimente alimentare, mai ales dacă acestea conțin gingko biloba, ginseng sau usturoi), flexibilitatea gâtului.

E foarte important ca pacientul să răspundă cu sinceritate tuturor întrebărilor, tocmai pentru a evita problemele în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, medicul va recomanda evitarea meselor solide și lichide cu câteva ore înainte de operație.

Comentarii: