NUTRITIE

Încântă-ți familia cu această prăjitură cu specific unguresc: Haioșe – te lingi pe buze de delicios ce e

Încântă-ți familia cu această prăjitură cu specific unguresc: Haioșe – te lingi pe buze de delicios ce e. Cuvântul pronunțat ”haioș” este o specialitate de patiserie ungurească, răspândită în Ardeal și în Banat.

Denumirea ungurească face referire la ingredientul principal, care este háj, adică osânza, grăsimea viscerală de porc. Practic, denumirea de haioș înseamnă (prăjitură) facută cu osânză.

Încântă-ți familia cu această prăjitură cu specific unguresc: Haioșe

Ingrediente:

  • 1 kg de făină (eu am folosit făină tip 650) + 1-2 linguri de făină în plus, pentru presărat planul de lucru
  • 4 gălbenușuri
  • 300 de grame de iaurt gras sau smântână
  • 1 linguriță cu vârf de sare (16 grame)
  • 200 ml. de apă minerală carbogazoasă (poate 50-60 ml. în plus, în funcție de calitatea făinii folosite)
  • 500 de grame de osânză crudă de porc, măcinată prin mașina de carne

CITEȘTE ȘI: Prăjitura copilăriei pentru nutriționistul Mihaela Bilic, la trecerea dintre ani: Dulcele nevinovat și parfumat

Mod de preparare:

1. Gălbenușurile se bat bine cu sarea., apoi se adaugă iaurtul/ smântâna.

2. Într-un castron încăpător punem 800 g de făină, celelalte 200 g le punem deoparte.

3. Peste iaurt și gălbenușuri se pun 200 de ml de apă minerală carbogazoasă și omogenizăm, amestecând un pic.

4. Adăugăm apa minerală amestecată cu iaurtul și gălbenușul peste făina din castron (cele 800 de grame) și frământăm până se omogenizează.

5. Răsturnăm aluatul din castron pe planșa de lucru și-l presăm bine, dându-I o formă rectangulară. Înfoliem aluatul de haioș cu folie transparentă și îl băgăm la frigider pentru 30 de minute.

6. Cât timp aluatul frământat e la frigider, ne ocupăm de osânză, pe care o punem în bolul unui mixer împreună cu celelalte 200 g de făină pe care le-am pus deoparte. Mixăm până obținem o pasta densă, apoi o turnăm pe planșa de lucru și o împărțim în 3 părți egale pe care le înfoliem separate și le păstrăm la rece până când le folosim.

7. Odată trecute cele 30 de minute în care aluatul s-a odihnit, îl luăm și îl așezam pe planul de lucru presărat în prealabil cu puțină făină. De acum încolo, toată manopera are ca scop transformarea unui aluat oarecare într-un aluat de haioș. Asta înseamnă un foietaj cu mii de foițe fine. Acest lucru se va întâmpla în urma unor împachetări și rulări succesive.

8. Urmează să întindem aluatul într-o formă dreptunghiulară. Pe toată suprafața aluatului, exceptând 1 cm de la margine, întindem unul dintre pachetele de pastă de osânză.

9. Împachetăm aluatul în 3 părți, obținând un nou dreptunghi mai lung și îngust, apoi din nou aducem marginile spre mijloc, formând un pătrat mai gros, pe care îl înfoliem și îl lasăm la frigider pentru 30 de minute.

10. După trecerea timpului de odihnă, presărăm planul de lucru cu puțină făină. Așezăm aluatul și îl întindem, presând ușor cu sucitorul, tot la 3-4 cm, de-a lungul și de-a latul.

11. După ce obținem un alt dreptunghi, repetăm procedurile de la nr. 8 și 9.

12. Apoi urmează ultima tură de împăturat, folosin ultima folie de pasta de osânză. Repetăm din nou procedurile de mai sus și după ce înfoliem aluatul, cel mai bine ar fi să îl lăsați la frigider minim 3 ore.

CITEȘTE ȘI: Meniul familiei regale britanice de Crăciun: Câte feluri de carne servesc și ce aliment e interzis

Coacerea haioșelor:

  • Pentru coacere preîncălzim cuptorul la 180 °C.
  • Presărăm puțină făină pe blatul de lucru și așezăm aluatul.
  • Cu sucitorul, întindem aluatul într-o foaie dreptunghiulară.
  • Grosimea până la care trebuie întins aluatul, pentru aceste haioșe, este de jumătate de centimetru.
  • Tăiem marginile să avem o formă dreptunghiulară perfectă.
  • Cu un cuțit foarte bine ascuțit, tăiem aluatul în dreptunghiuri de aproximativ 10 x 6 cm.
  • Pe fiecare bucată de aluat de haioș se pune câte ½ de linguriță de magiun de prune. Pliem apoi aluatul, acoperind umplutura și apăsăm delicat, cam la 1 cm de margini. Nu presați direct deasupra marginilor tăiate, că nu vor mai crește cum trebuie!
  • Le băgăm la cuptor pentru 20-25 de minute, până au o culoare aurie.
  • După ce se răcesc, le presărăm cu zahăr pudră.

Comentarii: