NUTRITIE

Inimă și oase sănătoase: 6 alimente care îți vor da un plus de vitamina K

jocooks.com

Inimă și oase sănătoase: 6 alimente care îți vor da un plus de vitamina K. Probabil că știți că vitamina C vă susține sistemul imunitar, în timp ce vitamina D ajută la întărirea oaselor, dar poate vă întrebați cât de importantă este vitamina K pentru sănătatea dumneavoastră.

Această vitamină nu pare să primească la fel de multă atenție ca altele, dar joacă un rol crucial în sănătatea ta generală. Vitamina K joacă un rol important în diverse funcții din organism, inclusiv în coagularea sângelui, metabolismul osos și reglarea nivelului de calciu din sânge.

Un aport adecvat de vitamina K susține sănătatea oaselor prin îmbunătățirea densității osoase și reducerea riscului de fracturi. De asemenea, vitamina K este benefică pentru sănătatea inimii prin prevenirea calcifierii arteriale și, prin urmare, menținerea unei tensiuni arteriale mai scăzute.

CITEȘTE ȘI: Leguma care te ferește de cheaguri de sânge: Conține o cantitate mare de vitamina K și se găsește ușor la piață

Vitamina K există în mod natural în două forme: vitamina K1 și vitamina K2. Vitamina K1 se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi frunzele verzi. Vitamina K2, pe de altă parte, este produsă de microbiota intestinală și se găsește în alimentele fermentate și în produsele de origine animală.

Astăzi vă prezentăm 6 alimente bogate în vitamina K:

1. Sfecla elevețiană

O cană de sfeclă elvețiană oferă 299 micrograme de vitamina K1, mai mult decât dublul aportului zilnic adecvat. Sfecla elevețiană este, de asemenea, o sursă bogată de fibre , vitamina A, vitamina C, fier, potasiu, magneziu și mangan.

2. Varza de Bruxelles

O cană de varză de Bruxelles crudă conține 156 mcg de vitamina K. De asemenea, furnizează 3,4 g de fibre pe porție și 124% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Bărbaților adulți li se recomandă să consume zilnic 90 de miligrame de vitamina C, în timp ce femeile adulte au nevoie de 75 mg pe zi.

3. Spanacul

Spanacul este unul dintre cele mai cunoscute alimente bogate în vitamina K, 1 cană de spanac crud conținând 145 mcg. Vitamina K nu este singurul motiv pentru care este alimentul preferat al lui Popeye, spanacul este, de asemenea, plin de fibre, antioxidanți și vitaminele C și A.

4. Napi

Doar o jumătate de cană de napi oferă 138 mcg de vitamina K, care este esențială pentru metabolismul osos, sănătatea vaselor de sânge și coagularea normală a sângelui. Fiind bogat în fibre și apă, napii promovează, de asemenea, sănătatea digestivă și ajută la prevenirea constipației.

5. Prunele uscate

O cană de prune uscate fără sâmburi conține 104 mcg de vitamina K, dar beneficiile pentru oase nu se opresc aici. Prunele uscate au vitamine și minerale care par să lucreze împreună pentru a proteja oasele, inclusiv fibre, vitamina K, magneziu, potasiu, bor. , cupru și polifenoli. Cercetările au descoperit că doar cinci-șase prune uscate pe zi pot preveni pierderea oaselor.

CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să ştii despre vitamina K: De ce este esenţială pentru sănătatea inimii şi a oaselor

6. Broccoli

Broccoli este o sursă de substanțe nutritive bogate în fibre, vitaminele A, C și K. Compușii din broccoli, cum ar fi sulforafanul, pot ajuta la scăderea zahărului din sânge, la reducerea inflamației, la protejarea împotriva cancerului, la susținerea sănătății inimii și la stimularea sistemului imunitar . O ceașcă din această legumă cruciferă crudă conține 90 mcg de vitamina K, potrivit actualno.com.

Comentarii: