LIFESTYLE

Inimile oamenilor de pe întreg pământul au suferit acum 26 de ani la înmormântarea Prințesei Diana: Gestul, fără precedent, făcut atunci de Regina Elisabeta a -II-a

Inimile oamenilor de pe întreg pământul au suferit acum 26 de ani la înmormântarea Prințesei Diana: Gestul, fără precedent, făcut atunci de Regina Elisabeta a -II-a. Pe 6 septembrie 1997, la Londra au loc funeraliile prinţesei Diana. Peste un milion de oameni au ieșit pe străzi să o conducă pe ultimul drum şi peste 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume au urmărit transmisia televizată.

Știrea morții cumplite pe 31 august 1997 a prințesei Diana a dus Casa Regală a Marii Britanii în mijlocul unei mari crize. Regina era văzută drept principala vinovată şi pentru divorţul, şi pentru moartea Dianei. În plus, familia regală a fost aspru criticată pentru răceala de care a dat dovadă în faţa acestei drame.

CITEȘTE ȘI: Dezamăgirea pe care a trăit-o Regele Charles al III-lea la nașterea fiului său, Harry: Dezvăluirea făcută de Lady Diana cu câțiva ani înainte de a muri

Inimile oamenilor de pe întreg pământul au suferit acum 26 de ani la înmormântarea Prințesei Diana: Gestul, fără precedent, făcut atunci de Regina Elisabeta a -II-a

Elisabeta a simţit, însă, că acesta e momentul să repare ce mai poate fi reparat. Şi a făcut un mare compromis. A decis ca Diana, care nu mai era membru al Casei Regale, să aibă totuşi funeralii regale. O singură problemă era – pentru înmormântarea aceasta nu exista un plan, aşa cum există pentru orice membru al familiei regale. Tot Regina a decis, atunci, să fie activată operaţiunea Tay Bridge, care era planul de înmormântare al Reginei Mamă. Şi aşa a început una dintre cele mai triste zile pentru britanici şi nu numai.

Drapel coborât în bernă și sicriu de plumb

La Buckingham, drapelul a fost coborât în bernă, iar sicriul Dianei a fost unul din plumb, un privilegiu rezervat doar capetelor încoronate. De asemenea, acesta a fost acoperit cu drapelul Casei Regale. Dar lecţia supremă de diplomaţie a fost dată de către Elisabeta în ziua în care a anunţat că va ţine un discurs public prin care să celebreze spectaculoasa viaţă a fostei sale nurori. „La bine şi la rău, ea nu şi-a pierdut niciodată capacitatea de a zâmbi şi de a râde, şi nici de a-i inspira pe ceilalți cu căldura şi bunătatea ei. Am admirat-o şi respectat-o pentru energia şi angajamentul ei faţă de ceilalţi”, a spus regretata Regină Elisabeta.

S-a aplecat elegant în fața sicriului

Timp de aproape o săptămână după moartea Prințesei Diana, Regina Elisabeta a II-a nu a avut nicio reacție publică, fapt ce a putut fi interpretat atunci ca un afront adus „prințesei inimilor”. Mai târziu s-a aflat că în tot acest timp Regina a fost alături de prinții William și Harry, copiii Dianei, atunci în vârstă de doar 15 și respectiv 12 ani, pe care i-a consolat fără încetare, potrivit adevarul.ro.

Regina a făcut atunci un act de curaj. Suverana a coborât în fața Palatului Buckingham, unde se aflau munți de flori și armate de oameni care îi aduceau un ultim omagiu Prințesei Diana. Regina Elisabeta a II-a a discutat cu oamenii, i-a consolat și a fost primită cu brațele deschise. Popularitatea ei era una uriașă în continuare.

La funeraliile Prințesei Diana, care au avut loc pe data de 6 septembrie 1997, în momentul în care sicriul fostei sale nore a trecut prin fața ei, Regina Elisabeta a II-a a făcut un gest unic în istoria monarhiei britanice: printr-o reverență, Regina s-a aplecat elegant în fața sicriului Dianei. Era pentru prima oară când un monarh făcea acest gest în fața cuiva de rang inferior.

Record mondial de audiență

Funeraliile prinţesei de Wales au însemnat, la acel moment, record mondial de audienţă tv. Peste 2,5 miliarde de oameni au urmărit impresionantă ceremonie la televizor. Sicriul a fost condus pe ultimul drum de peste un milion de oameni. După 12 zile şi 12 nopţi de priveghi şi ceremonii, angajaţii de la Palat au adunat de pe străzile Londrei peste 10 tone de flori. Doar cadourile şi scrisorile lăsate de oameni prinţesei au fost păstrate de către familie.

CITEȘTE ȘI: Prinţul William, mărturisiri despre cea mai cumplită perioadă! A suferit de depresie după moartea mamei lui, regretata Lady Di

Tragic accident de mașină

Pe data de 31 august 1997, la Paris, în urma unui tragic accident de mașină, la doar 36 de ani, murea Diana Spencer, Prințesă de Wales.

Lady Di, supranumită și „prințesa inimilor”, a murit după un accident auto petrecut în zorii zilei de 31 august 1997 în tunelul parizian Pont de l’Alma, după ce șoferul, care gonea nebunește pentru a scăpa de presă, fusese orbit de blițul paparazzilor care urmăreau mașina prințesei. Împreună cu Prințesa Diana au murit și șoferul limuzinei, dar și iubitul ei Dodi al-Fayed. Singurul supraviețuitor a fost bodyguardul prințesei. Moartea Dianei a șocat lumea, mai ales că popularitatea sa era la cote inimaginabile.

Comentarii: