NUTRITIE SANATATE

”Insulina vegetală”: Fructele care reglează glicemia și protejează creierul de stres

hips.hearstapps.com

Le apreciem mai ales ca gustare, însă este bine să ştii că afinele intră şi în componenţa multor remedii care ne feresc de multe boli, prevenind şi îmbătrânirea prematură.

Culoarea albastră a fructelor este dată de antocianide, antioxidanţi puternici, care ne protejează sistemul nervos, prevenind boli precum cancerul. Ele se mai găsesc şi în cireşe, mure, zmeură şi struguri roşii. Fiind bogate în provitamina A şi vitamina C, afinele ajută la menţinerea sănătăţii vederii.

Stimulează funcţia pancreasului

Cunoscute în lumea naturiştilor şi sub numele de „insulină vegetală,” afinele ajută la stabilizarea şi echilibrarea glicemiei. Afinele şi ceaiul din frunze de afin ar trebui să fie nelipsite din regimul alimentar al celor diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Clătite fragede cu fructe de pădure: REȚETA care îţi transformă diminețile de weekend

Acest lucru este pus pe seama mirtilinei, pigment prezent în fructe şi frunze, care ajută stimularea funcţiei pancreatice. Persoanele care suferă de diabet pot să-şi prepare ceai din 2 linguri de frunze de afin şi 500 ml de apă, care se infuzează 7-8 minute şi să bea câte o cană (250 ml), înainte de micul dejun şi de masa de prânz.

Şi sucul din afine fiert cu scorţişoară şi cuişoare este eficient pentru a ţine glicemia sub control. Sucul se poate consuma rece sau cald, în funcţie de preferinţe, dar şi de anotimp.

De ajutor în ambele forme de diabet

Extractul, pulberea, tinctura sau maceratul de afine – datorită proprietăţilor hipoglicemiante – sunt indicate în special celor cu diabet non-insulino-dependent de insulină (de tip 2), dar ar putea fi de ajutor şi celor dependeţi de insulină (tipul 1), limitând producţia acestui hormon, şi ţinând sub control nivelul zahărului din sânge.

3 motive în plus în favoarea afinelor

Susţin sistemul imunitar

Putem intra în sezonul rece cu o imunitate mai puternică dacă ţinem o cură cu afine 20 de zile (se consumă zilnic 200 g).

Treatează diarea

Taninurile din ceaiul de afine combat eficient diarea. Tot conţinutul de taninuri face ca infuzia de afine să ajute la calmarea tractului digestiv.

CITEȘTE ȘI: Fructele care întineresc creierul: Încetinesc declinul mintal

Cresc protecţia creierului la stres

Antioxidanţii din afine feresc creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile determinate de fenomenul de îmbătrânire. Remediile din afine îmbunătăţesc memoria şi concentarea.

SFAT

Când culegem afinele trebuie să avem grijă să fie bine coapte, fiindcă la maturitate sunt foarte bogate în antioxidanţi. Afinele se pun într-un vas acoperit şi se ţin la frigider. Dacă rămân la temperatura camerei mai mult de o zi, se strică.

Comentarii: