RELATII

Iubirea, o reacție chimică. Procesele uimitoare care au loc în corpul uman când iubim

Foto: Pinterest.com

Te-ai gandit vreodata la iubire din punct de vedere… stiintific? Iti spunem astazi cum functioneaza din punct de vedere chimic si mental aceasta emotie pe care o simtim.

La nivel general, iubirea este definita ca o legatura emotionala puternica, un mix intre atasament, atractie sexuala si grija.

De ce suntem mai fericiti in preajma partenerului?

Cand iubim pe cineva, prezenta lui activeaza anumite regiuni ale creierului nostru: hipocampul, hipotalamusul si cortexul anterior. Acest lucru duce la inhibarea anxietatii, la cresterea increderii si la reducerea comportamentului defensiv, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Cea mai importantă CALITATE a unui partener, identificată atât de femei, cât și de bărbați / STUDIU

Altfel spus, cand iubim suntem mai deschisi, mai toleranti, mai pozitivi. In timp ce anumite zone ale creierului se activeaza, altele isi reduc activitatea – amigdala si cortexul frontal – si se reduce implicit posibilitatea de a dezvolta emotii negative.

Furtunile hormonale

In cazul unei conexiuni bazate pe iubire intre doi parteneri, principalii hormoni secretati sunt oxitocina si vasopresina. Ambii sunt produsi de hipotalamus si ne influenteaza in mod diferit: femeile sunt mai sensibile la oxitocina, iar barbatii sunt mai sensibili la vasopresina.

CITEȘTE ȘI: Top MINCIUNI pe care femeile le spun barbatilor

Ce fac acesti doi hormoni? Pe scurt, ne fac fericiti. Stimuleaza eliberarea dopaminei si implicit inducerea unei senzatii de satisfactie, de implinire. In acelasi timp, apar si dependenta emotionala si comportamentul obsesiv vizibile in special la inceputul relatiei romantice, cand simti ca vrei sa stai permanent in preajma persoanei iubite.

Comentarii: