NUTRITIE SANATATE

Leguma care reduce inflamațiile din organism și are grijă de inima ta

googleapis.com

Leguma care reduce inflamațiile din organism și are grijă de inima ta. O legumă ieftină și accesibilă reduce inflamațiile, îmbunătățește sănătatea inimii , compoziția și vâscozitatea sângelui. Sfecla roșie este un adaos de dorit la orice fel de mâncare datorită culorii sale atractive. Este o legumă ieftină, versatilă, sățioasă și sănătoasă.

Potrivit The Health Site, sfecla roșie este bogată în antioxidanți, fibre și multe vitamine și minerale.

CITEȘTE ȘI: Slăbeşti rapid şi sănătos: Cum funcţionează dieta cu sfeclă roşie

Leguma care reduce inflamațiile din organism și are grijă de inima ta: Sfecla roșie – beneficii pentru sănătate

Luptă împotriva inflamației

Publicația notează că această legumă nu este doar bogată în fibre, ci conține și calciu, vitamina C, fier, potasiu și magneziu. În plus, sfecla roșie conține doi compuși speciali care luptă împotriva inflamației: nitrați și betaliani.

Compoziția sângelui

Sfecla roșie conține cantități mari de bor, mangan și fier – aceste oligoelemente joacă un rol important în hematopoieză și îmbunătățesc compoziția sângelui. Sfecla roșie crește nivelul de hemoglobină din sânge și ajută la refacerea pierderilor de sânge din organism, ceea ce este deosebit de important pentru femei în timpul menstruației.

Tensiunea arterială

O analiză din 2021 publicată în Journal of Food Science & Nutrition discută rolul benefic al nitraților alimentari în controlul tensiunii arteriale. Potrivit unei analize a șapte studii, nitrații din sucul de sfeclă roșie scad tensiunea arterială sistolică la persoanele cu hipertensiune arterială.

Tratarea tumorilor canceroase

Oamenii de știință notează că efectele antioxidante ale sfeclei pot ajuta și în tratamentul tumorilor canceroase. Unele studii arată că combinarea unor medicamente speciale cu suc de sfeclă roșie atenuează leziunile cardiace și crește eficiența medicamentului.

Sfecla roșie conține multe vitamine și oligoelemente. Acidul ascorbic din ea acționează pentru a susține imunitatea: întărește organismul, protejează împotriva răcelilor.

Efect laxativ

Cunoscută pentru efectul său diuretic și laxativ, sfecla stimulează întregul tract gastro-intestinal, restabilește funcția intestinală, ajută la combaterea constipației, curăță organismul de deșeuri și toxine și reglează metabolismul.

Adăugați salata de sfeclă fiartă la prânz sau la cină – iar digestia dumneavoastră va funcționa ca un ceas! Sfecla roșie conține o cantitate mare de antioxidanți. Aceștia protejează celulele de radicalii liberi, mențin tinerețea pielii și previn îmbătrânirea prematură a organismului.

Consumul regulat de sfeclă roșie are un efect benefic nu numai asupra aspectului dumneavoastră, ci și asupra stării sistemului nervos.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în corp dacă bei în fiecare dimineață suc de sfeclă roșie: Scade tensiunea arterială și previne cancerul

Este sfecla dăunătoare pentru sănătate?

Publicația precizează că nu există contraindicații serioase pentru consumul de sfeclă. În general, este un aliment sănătos care oferă beneficii. Sfecla roșie este, de asemenea, cunoscută ca fiind bogată în compuși vegetali naturali numiți oxalați.

Consumul de sfeclă roșie poate fi un factor în dezvoltarea anumitor tipuri de pietre la rinichi, potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi din SUA. Acest lucru este valabil doar pentru persoanele predispuse la formarea de pietre.

Comentarii: