NUTRITIE SANATATE

Leguma vedetă a toamnei: Cultivată de mii de ani, întărește imunitatea și reduce riscul de a face diabet

Leguma vedetă a toamnei: Cultivată de mii de ani, întărește imunitatea și reduce riscul de a face diabet. Dovleacul este cunoscut din cele mai vechi timpuri – este cultivat de mai bine de trei mii de ani. Pe lângă faptul că este delicios, este şi extrem de sănătos şi merită inclus în alimentaţia de toamnă, dar şi în dieta de pe tot parcursul anului.

Leguma vedetă a toamnei: Beneficii sănătate dovleac

Bogat în vitamina A – combate inflamația

Beta-carotenul pe care îl conţine este un precursor al retinolului (vitamina A). Aceasta înseamnă că beta-carotenul este transformat în vitamina A în organism. La fel ca morcovii şi cartofii dulci, dovleacul abundă în beta-caroten, o cană conţinând peste 500 de mg.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun dovleac copt – Rețeta care îl transformă într-un desert fenomenal

Vitamina A este un nutrient extrem de important pentru vedere, imunitate, reproducere, combaterea inflamaţiei şi acneei.

Bogat în potasiu – reduce riscul de a face diabet

Este bogat în potasiu – Se recomandă administrarea a 2.600 – 3.400 de mg de potasiu zilnic pentru femei, respectiv bărbaţi. Poate fi puţin dificil să atingem aceste cifre. Potasiul este un nutrient extrem de important pentru reducerea riscului de diabet, accident vascular cerebral şi hipertensiune arterială. Doar o cană de suc de dovleac poate oferi peste 500 de mg de potasiu.

Dovleacul este bogat în fibre

La fel ca majoritatea fructelor şi legumelor, dovleacul este bogat în fibre. O cană de suc de dovleac oferă aproximativ şapte grame de fibre, recomandarea zilnică fiind de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi.

Acest lucru înseamnă că dovleacul este un adaos grozav la gustări sau mese, deoarece conţinutul de fibre ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate, nivelului echilibrat al zahărului din sânge, sănătăţii intestinelor şi la scăderea nivelului de colesterol.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu dovleac: Reduce riscul de a face cancer și te menține hidratat

Când este consumat fără adaos de zahăr, dovleacul poate face parte din dietă în orice moment al anului şi oferă nutrienţi care contribuie la combaterea proceselor antiinflamatorii, îmbunătăţirea vederii, digestiei, sănătăţii inimii, potrivit rador.ro.

Comentarii: