NUTRITIE

Legumele bogate în proteine: Pot înlocui cu succes carnea

heartandstroke.ca

Corpul tău folosește proteinele pentru a construi mușchii și organele, pentru a furniza oxigen celulelor din tot corpul și pentru a menține funcționarea sistemului imunitar.

Majoritatea oamenilor ar trebui să obțină cel puțin 10% din caloriile zilnice din proteine. Adică aproximativ 56 de grame pentru un bărbat (bazat pe 2.000 de calorii pe zi) și 46 de grame pentru o femeie (1.800 de calorii pe zi).

De unde iei proteinele?

Carnea este o sursă bună, dar nu ar trebui să exagerați, mai ales cea grasă. Te poate face să te îngrași și să duci la hipertensiune arterială, colesterol ridicat și alte probleme de sănătate. Puteți obține proteine și din alte alimente, cum ar fi iaurt, ouă, fasole și chiar legume. De fapt, legumele îți pot oferi tot ce ai nevoie, atâta timp cât mănânci diferite tipuri și în cantitate mare, potrivit webmd.com.

CITEȘTE ȘI: Șniţelele de SOIA. Din ce sunt făcute și care sunt contraindicațiile

Boabe de soia

Pregătiți-le doar cu un praf de sare pentru a obține o gustare plină de proteine: până la 22 de grame per cană. Cam asta ai obține dintr-o porție de 200 g de piept de pui.

Linte

O jumătate de cană de linte fiartă are 9 grame de proteine. Gătiți-le cu ceapă caramelizată și ciuperci sălbatice pentru o textură asemănătoare cărnii (fără carne).

Cartofi

Un cartof copt mare are aproximativ 8 grame de proteine. Dar atenție la untul și smântâna – se pot acumula grăsimi și calorii. Încearcă-l cu niște chili făcut cu curcan măcinat cu conținut scăzut de grăsimi sau crumbles de tofu. Și adăugați o mulțime de fasole la acel chili pentru un succes proteic și mai mare.

Ciuperci albe

O cană de ciuperci albe fierte are aproximativ 3,5 grame de proteine. Sotează-le cu usturoi și fulgi de chili și amestecă-le cu paste pentru un deliciu tradițional italian.

Porumb

Un strop de unt și un strop de sare și ai o parte de o gustare delicioasă, dacă folosești porumb din cutie. Un porumb are aproape 4 grame de proteine.

Anghinare

Cel mai simplu mod de a consuma anghinarea este să fierbi unul întreg și să-l stropești cu sare. Puteți stropi cu puțin unt sau ulei de măsline, dacă doriți. Este simplu și delicios și are aproximativ 3,5 grame de proteine.

CITEȘTE ȘI: Anghinarea – leacul pentru un ficat sănătos și arma împotriva colesterolului. Atenție la aceste indicații de utilizare!

Varză de Bruxelles

Aceste varze minuscule conțin 2 grame de proteine în fiecare jumătate de cană. Prăjiți-le cu ceapă și usturoi și puțin ulei de măsline. Puteți adăuga chiar și puțină slănină pentru aromă și mai multe proteine.

Comentarii: