SANATATE

Lenjerie de corp murdară, mai mult decât un disconfort: La ce te expui când porți chiloți murdari

Foto: Pinterest.com

Lenjerie de corp murdară, mai mult decât un disconfort: La ce te expui când porți chiloți murdari. Dr. Joshua Zeichner, un dermatolog din New York, spune pentru Yahoo! Life că hainele care vin în contact direct cu corpul – cum ar fi lenjeria intimă – ar trebui spălate după fiecare purtare, deoarece uleiurile pielii, transpirația și bacteriile se pot transfera direct pe ele.

Lenjerie de corp murdară, mai mult decât un disconfort

Lenjeria intimă nu este tocmai cel mai curat articol de spălat. Scopul său este de a proteja restul hainelor de urină, fecale și transpirație. Un studiu a arătat că, dacă ai spăla o încărcătură de rufe doar cu lenjerie intimă, în apa de spălat ar exista aproximativ 100 de milioane de E. coli.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu corpul atunci când nu mai purtăm lenjerie intimă

Spălarea lenjeriei de corp este deosebit de importantă, deoarece aceasta stă în „zonele transpirate și este mai probabil să se murdărească cu fluide corporale”, spune dr. Joshua Zeichner.

Care sunt riscurile atunci când porți lenjerie intimă murdară

Purtarea unei lenjerii intime murdare poate crește riscul a de a dezvolta o infecție bacteriană, precum o infecție a tractului urinar, întrucât pe lenjeria intimă rămân multe bacterii.

Există, de asemenea, riscul apariției unei infecții fungice. Ciupercile se dezvoltă într-un mediu cald și umed, iar cu cât purtați mai mult timp lenjeria intimă fără să o schimbați, cu atât mai multă transpirație prinde, ceea ce creează un mediu fertil pentru ciuperci. În plus, lenjeria intimă murdară vă poate face să mirosiți urât, tocmai pentru că rețineți transpirația și bacteriile și creați un teren propice pentru ciuperci.

Mai mult, lenjeria intimă murdară poate crește, de asemenea, riscul de iritare și inflamare a pielii, cum ar fi dermatita de contact (atunci când ceva de pe piele declanșează o erupție cutanată). Aceasta poate apărea însă și din cauza purtării prelungite a lenjeriei de corp, chiar și a celei curate. Dermatita de contact poate apărea dacă se întâmplă să fiți alergic la coloranții sau la țesăturile din lenjeria intimă.

Cât de des ar trebui schimbată lenjeria intimă

Nu există o „regulă strictă și rapidă”, spune Zeichner, care recomandă schimbarea lenjeriei intime la fiecare 24 de ore sau după o activitate care provoacă transpirație, cum ar fi exercițiile fizice.

Dr. Kautilya Shaurya, dermatolog la Schweiger Dermatology Group din New York City, spune pentru Yahoo Life că ar trebui să vă puneți o lenjerie intimă curată și după ce ați făcut duș, la fel și după ce lenjeria s-a udat, pentru a preveni iritarea pielii.

Anumite persoane ar putea dori să își schimbe lenjeria intimă mai des, notează Zeichner, de exemplu cele care au tendința de a transpira abundent.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Cum previi infecțiile vaginale – Micile detalii de care să ții cont

Dacă observați mirosuri corporale urât mirositoare în zonele intime, ar trebui să vă schimbați lenjeria intimă, după ce vă spălați, desigur. Mirosul puternic de acolo poate indica, de asemenea, o infecție, cum ar fi vaginoza bacteriană, care este cea mai frecventă infecție vaginală la femei și care necesită antibiotice).

Dacă te afli într-o situație în care nu ai la îndemână lenjerie curată (ești într-o deplasare și ai uitat să o pui în bagaj sau ai pierdut bagajul) cea mai bună alegere ar putea fi, de fapt, să mergi fără lenjerie intimă – iar data viitoare să te asiguri că ai și lenjerie curată la tine.

Comentarii: