SANATATE

Lipsa somnului îți dă mintea peste cap: Cum te face să te simți mai bătrân decât ești

Foto: Pinterest.com

Lipsa de somn la vârsta de peste 50 de ani este legat de percepții mai negative asupra îmbătrânirii, care, la rândul lor, pot avea un impact asupra sănătății fizice, mentale și cognitive, arătată un nou studiu.

Un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Exeter și publicat în Behavioral Sleep Medicine a constatat că oamenii care și-au evaluat somnul ca fiind prost s-au simțit, de asemenea, mai în vârstă și și-au perceput propria îmbătrânire fizică și mentală mai negativ.

Autoarea principală, Serena Sabatini, de la Universitatea din Exeter, a explicat că „pe măsură ce îmbătrânim, toți experimentăm atât schimbări pozitive, cât și negative în multe domenii ale vieții noastre. Cu toate acestea, unii oameni percep schimbările acestea mai negativ decât alții.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci înainte de culcare: Alimentele care îți pot provoca insomnii

Se știa deja că având o percepția negativă a îmbătrânirii poate fi dăunătoare sănătății fizice viitoare, sănătății mintale și sănătății cognitive, dar nu și ce îi face pe oameni să fie mai negativi în ceea ce privește îmbătrânirea, să le modifice percepția asupra îmbătrânirii lor.

Trebuia să studiem acest lucru – o explicație ar putea fi că o perspectivă mai negativă le influențează pe ambele. Cu toate acestea, ar putea fi un semn că abordarea problemelor de somn ar putea promova o mai bună percepție a îmbătrânirii, care ar putea avea alte beneficii pentru sănătate”.

Lipsa de somn îți dă peste cap mintea și corpul

Cercetătorii au chestionat 4.482 de persoane cu vârsta de 50 de ani și peste care fac parte din studiul PROTECT. Condus de Universitatea din Exeter și Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience (IoPPN) de la King’s College din Londra și finanțat de Centrul de Cercetare Biomedicală Maudsley al Institutului Național de Cercetare în Sănătate (NIHR), PROTECT este un studiu online inovator în care participanții fac teste cognitive regulate și completează chestionare complete legate de stilul lor de viață. Studiul își propune să înțeleagă ce îi ajută pe oameni să rămână sănătoși din punct de vedere cognitiv pe măsură ce îmbătrânesc.

Echipa de cercetare a observat că mulți participanți la PROTECT au comentat relația lor cu somnul ca parte a chestionarelor standard din cadrul studiului. Comentariile au inclus: „Cum mă simt fluctuează foarte mult în funcție de cumam dormit”. Mă simt grozav dacă am dormit șase ore, așa că aproximativ jumătate din timp mă simt mai tânăr și jumătate din timp mă simt mai bătrân!”

Un alt comentariu spunea: „Am probleme cronice de durere și dorm foarte puțin, ceea ce are un impact destul de mare asupra vieții mele”.

În urma unor astfel de comentarii, echipa a decis să creeze un chestionar privind în mod special somnul. Participanții la studiu au fost întrebați dacă au experimentat o listă de schimbări negative legate de vârstă, cum ar fi o memorie mai slabă, mai puțină energie, dependență crescută de ajutorul celorlalți, scăderea motivației și nevoia de a-și limita activitățile. Ei și-au auto-evaluat și calitatea somnului. Participanții au completat ambele chestionare de două ori, la un an distanță.

CITEȘTE ȘI: Dușmanul tăcut: Efectele devastatoare asupra organismului ale lipsei somnului

Profesorul Clive Ballard, de la Universitatea din Exeter, a explicat că „această cercetare este o parte importantă a numărului tot mai mare de dovezi despre rolul crucial al somnului în îmbătrânirea sănătoasă. Acum avem nevoie de mai mulți oameni care să se înscrie la PROTECT, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine acest proces. Avem câteva studii interesante în continuare despre cum să optimizăm somnul în unele grupuri deosebit de vulnerabile, cum ar fi persoanele cu demență din casele de îngrijire”.

Comentarii: