NUTRITIE SANATATE

A lua masa SINGUR, un ajutor în dietă?

Foto: Pinterest / Instagram

Te simți sătul, dar lângă tine apare ospătarul ademenindu-te cu meniul de desert. Ești hotărâtă să spui ”Nu, mulțumesc!”, însă tocmai atunci prietenul tău își comandă un chessecake. Nu trece mult timp și te auzi spunând ”Vreau și eu unul, vă rog!”

Să iei masa cu prietenii sau cu familia este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții noastre, însă vă poate da peste cap orice plan de dietă. Așadar, care este cea mai bună cale pentru a îți respecta dieta pe care ai decis să o urmezi?

Cu cine mămânci – sau nu – poate avea efecte asupra a ceea ce mănânci și cum mănânci

Studiile efectuate au demonstrat că ceea ce mâncăm este influențat de cel cu care mâncăm.

Cel mai recent studiu, prezentat săptămâna trecută la întâlnirea American Heart Association, a arătat că șansele de a încălca regimul alimentar impus cresc cu 60% atunci când luăm masa alături de alte persoane.

Cercetarea a avut ca subiecți un grup de 150 de persoane care, timp de un an de zile, au urmat o dietă pentru a pierde în greutate sau pentru a-și menține greutatea, ajutându-se de smartphone-uri și aplicații pentru a urmări ce mănâncă și unde mănâncă. Celor care au luat parte la studiu li s-a cerut să-și limiteze numărul caloriilor.

Șansele de a încălca regimul alimentar impus cresc cu 60% atunci când luăm masa alături de alte persoane

Cei care au mâncat singuri au avut mult mai mare succes în respectarea dietei.

Locul de muncă, cu ale sale ispite dulci prilejuite de ziua vreunui coleg, crește șansele de încălcare ale dietei cu 40%.

Mașina afost cel mai sigur loc, cu doar 30% șanse de creștere a caloriilor ingerate.

Dar este enervat ca masa luată împreună cu familia sau prietenii să ne facă să mâncăm mai mult! Un alt studiu asupra a 63 de adulți care au ținut un regim alimentar timp de șapte zile a demonstrat faptul că luatul mesei împreună cu alte persoane crește mărimea porțiilor cu 44%, iar participanții consumă mult mai multe grăsimi decât dacă ar lua masa singuri.

Conducătorul studiului, psihologul american John de Casto, susține că mâncatul singur reduce cantitatea de calorii ingerate și îmbunătățește rezultatele unei diete. Într-un alt studiu, el a demonstrat că mesele luate în familie, chiar și atunci când nu există și copii, au mult mai multe calorii și sunt mâncate mai repede decât mesele luate împeună cu prietenii, care sunt la fel de mari dar durează mai mult.

Concluziile studiului s-au raportat la toate mesele din timpul unei zile, iar, dacă bărbații stăteau la masă, femeile erau tentate să consume o cantitate mai mare de alimente decât de obicei.

Prin urmare, dacă luatul mesei în familie sau cu prietenii este una dintre ocaziile care ne produc foarte multă plăcere, dar totuși vrem să slăbim, ar trebui să mâncăm singuri?

Soluția?

Se pare că suntem obligați să ne pliem pe modelul celor care mănâncă în preajma noastră; nu doar ce mănâncă dar și cât de mult mănâncă.

Nu mai opta pentru acel ”ce comandă și ea/el”. Ascultă-ți doar nevoile organismului.

Un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine, arată că, dacă un apropiat devine obez, riscul de a deveni la fel și prietenul sau prietena lui sunt de 171%.

Într-un fel sau altul, nu suntem capabili să ne autocontrolăm în ceea ce privește alimentația noastră. Ceea ce trebuie să facem este să ne concentrăm mai mult pe noi înșine.

Prin urmare, dacă plănuiești să iei masa în oraș, uită-te înainte pe meniul on-line și planifică-ți meniul. Nu mai opta pentru acel ”ce comandă și ea/el”. Sau, mai bine, procedează așa cum ne sfătuiește dieteticianul Aisling Pigott. ”Noi uităm să prețuim și să ne bucurăm de mâncare.  Nu-ți impune restricții și nu-ți strica cheful. Ascultă-ți nevoile organismului.” Așadar, ignoră ceea ce-și comandă cel de lângă tine, mai ales atunci când acesta nu este tocmai bun prieten cu cântarul.

Comentarii: