SANATATE

Lucrurile de care trebuie să țină seama un diabetic pe timpul verii: Cum îi este afectată glicemia de căldură și deshidratare

Foto: Pinterest.com

Viața diabeticului nu este ușoară, iar vara cu atât mai mult se complică lucrurile. Diabetul și bolile de inimă sunt adevărate teste de rezistență, în sezonul cald.

Pe lângă toate aceastea, mai există și amenințarea coronavirusului, care vulnerabilizează accelerat tocmai această categorie sensibilă.

Pacientul cu diabet zaharat nu trebuie să omită faptul că temperaturile extreme duc la deshidratarea organismului. Iar deshidratarea duce la creșterea glicemiilor. Mai mult, dacă ai tratamentul alcătuit din injecții cu insulină, ține minte că deshidratarea determină scăderea presiunii arteriale. Iar aceasta la rândul ei duce la diminuarea absorbției insulinei injectate.

CITEȘTE ȘI: Boala care se instalează fără să îți dai seama: Semnele care pot arăta ca faci diabet

Căldura în exces caracteristică lunilor de vară poate dăuna tuturor dacă nu sunt respectate anumite reguli. Cu atât mai mult pacienții cu boli cronice așa cum sunt bolnavii cu afecțiuni cardiologice sau cei cu diabet zaharat pot avea de suferit din cauza caniculei.

De aceea, medicii spun că dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat este cazul să nu uiți câteva reguli esențiale când pleci în vacanță vara.

De asemenea, dacă pleci la munte și vrei să faci drumeți trebuie să ai grijă. Mai exact, sportul este asociat cu un consum mai mare de glucoză.

În plus, va fi necesar mai puțină insulină ceea ce va conduce la anumite variații ale glicemiilor. Nu în ultimul rând, canicula poate defecta aparatele sau benzile de măsurare a glicemiilor. De aceea, medicamentele, insulina, practic tot kitul destinat controlului diabetului zaharat trebuie păstrat în condiții optime.

Iată câteva reguli de urmat pe caniculă dacă ai diabet zaharat

Hidratează-te corect. Ia cu tine în drumeții apă suficientă dar și săruri de rehidratare sau apă îmbogățită cu minerale.

Înainte de a pleca în concediu vorbește cu medicul tău diabetolog despre modificarea dozelor de insulină în funcție de efortul depus.

Întotdeauna să ai cu tine dispozitivele de control a glicemiei. Cu atât mai mult, dacă știi că ai dese episoade de hipoglicemii ia cu tine sucuri de fructe sau zahăr.

CITEȘTE ȘI: Printre primele semne: Simptomul care poate anunţa că ai diabet

Nu sta în soare fiindcă poți face insolație. Sau poți să te alegi cu arsurile solare. Acestea duc la creșterea glicemiei, potrivit doctorulzilei.ro. Utilizează creme cu factor mare de protecția solară, de preferință creme hipoalergenice. Poartă haine, pălărie, ochelari de soare și chiar mănuși pentru a fi protejat de efectele soarelui.

Dacă vrei să faci efort fizic ai grijă să nu fie foarte cald afară și sub nicio formă caniculă. Însă poți să faci sport dar alege orele în care e răcoare, de exemplu foarte devreme dimineața.

Comentarii: