SANATATE

Lucrurile ZILNICE care afectează sânii

Câteodată ți se pare că sânii tăi se schimbă cum vezi cu ochii? Ori sunt mai mari la începutul ciclului menstrual, ori, pe măsură ce îmbătrânești, încep să se lase? Foarte multe schimbări se datorează modificărilor hormonale, dietelor sau medicamentelor pe care le iei. Modificările pe care le suferă sânii tăi spun însă foarte multe despre ce se întâmplă în corpul tău și cu sănătatea ta, notează shape.com.

Te-ai întrebat vreodată ce impact au alcoolul sau creșterea în greutate asupra sânilor tăi? Avem răspunsul la întrebările pe care le ai chiar aici:

1. Faza foliculară

Ciclul menstrual este împărțit în două etape: faza foliculară, prima parte a ciclului, și faza luteală, care se întâmplă imediat după ovulație. În timpul fazei foliculare, nivelul estrogenului și al progesteronului scade, iar sânii tăi ating dimensiunea minimă. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că nu mai există o stimulare hormonală.

2. Faza luteală

Pe măsură ce nivelul estrogenului și al progesteronului crește, începi să simți o mai mare vascularizare a sânilor, și automat, sânii tăi își măresc volumul. Un studiu făcut pe 200 de femei intrate la menopauză a descoperit că densitatea și volumul sânilor este mai mare în faza luteală.

3. Modificări în greutate

Sânii sunt compuși majoritar din țesut adipos, așa că, dacă iei în greutate, și sânii își vor mări volumul. Dacă pierzi în greutate, evident, volumul sânilor scade. Acest proces diferă de la femeie la femeie, unele femei nici nu observă aceste schimbări.

Foto: Pinterest.com

4. Pubertatea

Cine poate uita prima oară când a purtat un sutien? Schimbările prin care a trecut corpul tău au fost provocate de o explozie a estrogenului. Din nou, aceste schimbări nu sunt la fel pentru toate femeile, dar, de obicei, ciclul menstrual apare la aproximativ 2 ani după ce sânii încep să-și facă apariția.

5. Sarcina

Majoritatea schimbărilor prin care trec sânii în timpul sarcinii se datorează acumulării de lapte. Vasele de sânge, canalele și lobulii care există în sâni trec printr-un proces uimitor pentru a-ți pregăti corpul pentru alăptare. Sânii își măresc volumul, devin mai sensibili și mai grei.

6. Alăptarea

Imediat după ce naști, se produce o explozie hormonală care spune glandelor mamare să producă lapte. În timp ce alăptezi, chiar și plânsul bebelușului declanșează producerea laptelui. Chiar și după ce se încheie alăptarea, sânii vor continua să producă lapte pentru încă 6 luni.

7. Sex

În timpul preludiului pulsul și circulația sangvină cresc, fapt care duce la inflamarea sânilor. Sânii devin mai sensibili și se transformă într-o zonă erogenă, care, atinsă, poate duce chiar și la orgasm.

8. Menopauza

Odată cu menopauza femeile încep să ia în greutate cu până la 1 kg pe an, iar țesutul muscular din sâni scade. Așa că, vei observa că sânii încep să se mărească și să se lase cu timpul.

9 Anticoncepționale

Este absolut normal să observi o creștere a volumului sânilor odată ce începi să iei anticoncepționale, deoarece acestea au doze foarte mari de estrogen. Estrogenul crește volumul sânilor și duce la acumularea de fluide.

Foto: Pinterest.com

10. Medicamentele

Anumite medicamente-mai ales antidepresivele-sunt foarte bine cunoscute ca fiind nocive sânilor. Cu toate astea, există medicamente care contracarează efectele, deci, concluzia este: cui pe cui se scoate? Oricare ar fi situația, vobește întotdeauna cu un medic despre modificările pe care le observi la corpul tău.

11. Sportul

Sportul ar trebui să fie o parte importantă din viața oricărei femei, dar întotdeauna trebuie să fii foarte atentă la presiunea pusă pe sâni. Poartă mereu un sutien pentru sport și ține minte că sânii sunt o parte sensibilă a corpului tău.

12. Cafeina

Trist, dar adevărat: cafeaua nu este prietena sânilor tăi. Țesutul mamar este foarte ușor afectat de cafeină și poate ajunge până în punctul în care începe să formeze chisturi. Dacă simți un nodul sau ceva în neregulă cu sânii tăi du-te imediat la doctor pentru un control!

13. Alcoolul

Femeile, în general, subestimează impactul pe care îl are alcoolul asupra sănătății sânilor. Consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer de sân. Nu se știe cu exactitate de ce sau cum se întâmplă asta, dar un studiu făcut pe 28.000 de femei a arătat că femeile care consumă alcool în exces au cu 12% mai multe șanse de a face cancer de sân.

Comentarii: