Erizipelul este o infectie bacteriana a pielii, care implica partea superioara a dermei si care se extinde in unele cazuri. Boala, numita popular si „branca”, este caracterizata de inflamarea, intinderea si inrosirea pielii.
Ce este erizipelul?
Erizipelul este o infectie a pielii, o forma de celulita infectioasa, insa spre deosebire de aceasta (care afecteaza tesuturile din profunzime), erizipelul afecteaza doar straturile superioare ale pielii, potrivit doc.ro.
Unde apare?
In trecut, medicii credeau ca erizipelul sau branca afecteaza doar pielea de pe fata, insa expertii estimeaza acum ca aproape 80% dintre toate cazurile de erizipel apar la nivelul pielii de pe picioare. Totodata, exista si pacienti cu erizipel ce debuteaza pe brate si pe trunchi.
Cauze erizipel
Specialistii spun ca erizipelul aparea in trecut pe fata, insa cazurile din zilele noastre implica cel mai adesea picioarele.
Streptococul de grup A sau Streptococcus pyogenes este cel care este cauza celor mai multe infectii faciale, desi acelasi streptococ poate cauza erizipel si pe picioare.
Erizipelul se dezvolta cand bacteriile (Streptococcus pyogenes) patrunde in piele prin leziuni sau taieturi.
Leziunile pielii care cresc riscul de a dezvolta aceasta infectie numita erizipel sunt:
- taieturile sau ranile de pe piele, ulcerele sau ulcerele de presiune (leziunile pielii cauzate de umiditate, frecare, temperatura, etc.)
- muscaturile insectelor sau animalelor
- ranile din urma unei interventii chirurgicale.
Afectiunile pre-existente ale pielii, care fac ca suprafata pielii sa se crape, pot creste riscul de infectie, respectiv de erizipel. Aceste boli pot fi: eczema, impetigo, infectii fungice (de exemplu, piciorul atletului).
Si alte conditii medicale pot creste riscul ca o persoana sa dezvolte erizipel, chiar daca ele nu afecteaza in mod direct pielea:
- venele si vasele limfatice care nu functioneza corespunzator
- obezitatea
- alcoolismul
- diabetul necontrolat
- problemele asociate circulatiei sangelui
- sistemul imunitar slabit
- unele medicamente care pot slabi sistemul imunitar pot duce la erizipel.
Expertii spun ca oricine poate dezvolta acest gen de infectie, insa cel mai adesea, erizipelul afecteaza sugarii si adultii cu varsta peste 60 de ani.
Mai rar, s-a descoperit ca si alte tipuri de bacterii pot cauza erizipel, ca de exemplu: Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Yersinia enterocolitica si Haemophilus influenzae.
Simptome erizipel
Pacientul va observa ca nu se simte bine chiar inainte ca semnele vizibile de erizipel sa apara pe piele. Simptomele acestei boli infectioase pot fi: febra, frisoanele, tremurul si temperatura mare a corpului.
CITESTE SI: Pielea ne indică bolile grave de care suferim
Pielea este apoi afectata de infectia cu streptococ intr-o anumita zona de pe corp si poate fi:
- umflata si lucioasa
- rosie
- calda si sensibila la atingere
- in cazurile severe, apar pustule
- margini vizibile intre zona afectata si pielea neafectata
- striatii rosii deasupra zonei afectate
- pielea poate capata o nuanta de rosu inchis sau neagra in cazuri severe.
Acest gen de semne si simptome sunt destul de subite si se pot dezvolta in doar cateva ore sau zile.
Tratament erizipel
Tratamentul in cazul acestei boli infectioase a stratului superficial al pielii este administrarea de penicilina. In cazul pacientilor care sunt alergici la penicilina, medicul poate folosi eritromicina sau cefalexina.
Cand persoana primeste tratamentul corespunzator cat mai rapid, aceasta infectie se va vindeca, fara sa existe efecte de durata. Lasata netratata, infectia poate duce uneori la complicatii grave.
Atat erizipelul, cat si celulita infectioasa sunt tratate cu antibiotice. Medicamentele sunt administrate direct in vena. In cazurile mai blande ale infectiei, tabletele pe baza de antibiotic sunt suficiente.
Tipul exact de antibiotic necesar va fi ales in functie de mai multi factori, cum ar fi tipul de bacterie pe care medicii cred ca pacientul o are in piele. Pentru a verifica progresul tratamentului, zona infectata a pielii este demarcata cu un pix marker special.
In acest mod, medicul poate vedea daca antibioticele au un efect si daca infectia si roseata pielii dispar.
De asemenea, este bine ca pacientul sa mentina zona umflata cat mai racoroasa si sa aplice genul de comprese recomandate de medic. Medicamentele antiinflamatoare, precum ibuprofenul, pot fi folosite pentru a calma durerea si pentru a reduce febra pacientului.
CITESTE SI: DE CE ni se face „pielea de găină”
Alte metode prin care se pot reduce durerea si disconfortul si prin care se poate accelera procesul de vindecare:
- pacientul trebuie sa mentina zona infectata ridicata (daca, de pilda, are erizipel la un picior), insa chiar si asa, trebuie sa se asigure ca face miscare pentru a preveni coagularea sangelui
- compresele reci sunt plasate pe pielea infectata
- anumite lotiuni sunt prescrise de medic pentru a impiedica uscarea si craparea pielii
- sunt prescrise antiinflamatoare (ibuprofen)
- ciorapii medicinali de compresie sunt folositi doar odata ce infectia s-a calmat