SANATATE

Pielea ne indică bolile grave de care suferim

Foto: Pinterest.com

Pielea este cel mai mare organ uman, reprezentând aproximativ 15% din greutatea corporală. Aceasta joacă un rol esențial în ajustarea temperaturii corpului, în detectarea căldurii și a frigului și mai ales în protejarea împotriva infecțiilor.

CITEȘTE ȘI: Cancerul de piele, un coşmar pentru români: Care sunt şansele de supravieţuire

Cu toate acestea, pielea poate indica de multe ori boli grave:

Herpes Zoster

Herpesul Zoster (foto jos) afectează celulele nervoase și se caracterizează prin durere și apariția unei zone eruptive, care se întinde pe o singură parte a corpului. Boala poate apărea la persoanele cu sistemul imunitar scăzut, predispuse la stres, sau ca reacție la anumite medicamente.

Boala Lyme

Boala Lyme (foto sus) este provocată de înțepătura de căpușă și poate afecta mai multe organe, iar simptomele pe care le prezintă pune în dificultate medicii, deoarece sunt similare altor boli. Dacă observi pe piele o pată mare, roșie și ai mai avut antecedente cu căpușele, trebuie să știi că este posibil să te confrunți cu această boală. Dacă nu este tratată, poate afecta inima, sistemul nervos și articulațiile.

CITEȘTE ȘI: TOP Alimente sănătoase pentru oameni OCUPAȚI

Dermatita (eczema)

Eczema (foto jos) reprezintă o erupție cutanată, care se manifestă prin înroșirea pielii, însoțită de mâncărimi. De obicei, această boală este cronică și tinde să apară periodic. Aceasta se aseamănă mult cu alergiile, dar prezintă unele simptome diferite. În momentul de față nu există un medicament împotriva dermatitei, însă unele medicamente pot ameliora mâncărimea și roșeața.

Dermatita de contact

Dermatita de contact (foto sus) apare în momentul în care persoana în cauză intră în contact cu un anumit produs la care este alergică, de obicei cosmetice, bijuterii sau materiale textile. Pielea devine roșie, prezintă mâncărime și sensibilitate, lucru care poate provoca disconfort.

CITEȘTE ȘI: Alimentele esenţiale pentru dieta perfectă: De ce trebuie să le mănânci fermentate

Psoriazis

Psoriazisul (foto jos) este o boală cronică autoimună, care afectează 3% din populația globului, cu vârste cuprinse între 11 și 45 de ani. Aceasta nu este o boală contagioasă și se manifestă prin apariția unor porțiuni de piele solzoasă albă sau roșiatică pe oricare parte a corpului.

Dermatomicoza

Dermatomicoza (foto sus) apare sub forma unui cerc roșu pe piele și este o afecțiune contagioasă. Aceasta este o erupție cutanată cauzată de o ciupercă asemănătoare mucegaiului, care trăiește pe păr, unghii și piele. Boala poate apărea pe oricare dintre aceste zone, uneori putând fi observată chiar și pe scalp.

CITEȘTE ȘI: Știi CE reprezinta aceste CIFRE pentru organismul tău?

Alergie

Sistemul nostru imunitar apără organismul de virusuri și bacterii. Astfel, acesta începe uneori „un război” cu substanțele nocive, apărând în acest fel reacțiile alergice (foto jos). Erupția cutanată este cea apare prima dată, pielea devenind roșie și umflată, iar mâncărimea face ca boala să fie greu de suportat.

Urticarie

Urticaria (foto sus) este o reacție cutanată însoțită de semne roșii, de diferite dimensiuni, care prezintă mâncărime. Această reacție poate fi provocată de stres, medicamente, anumite alimente sau înțepături de insecte.

CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama dacă produsele lactate din magazin conțin ULEI DE PALMIER

De obicei, urticaria reprezintă o problemă temporară, care poate fi tratată cu medicamente.

Varicela (vărsat de vânt)

Varicela (foto sus) este o boală foarte contagioasă care prezintă simptome precum: erupție cutanată, febră, oboseală, mâncărime. Erupția acoperă în totalitate corpul, iar persoanele care suferă de aceasta trebuie să se abțină să se scarpine, pentru că astfel boala se poate agrava.

Comentarii: