SANATATE

Medicii răspund: Îți pui sănătatea în pericol dacă bei apă lăsată peste noapte în pahar?

foodsforbetterhealth.com

Cu toții am băut apă rămasă peste noapte — pe noptieră, pe tejghea, în mașină — dar este sigur pentru sănătate să bei apă care nu e proaspătă?

Deoarece corpul tău se deshidratează peste noapte, nu este neobișnuit să te trezești însetat. Dar dacă ar trebui sau nu să sorbi din paharul pe care l-ai lăsat pe noptieră (a fost aseară – sau cu o seară înainte?) rămâne de văzut.

Ce poate intra într-un pahar neacoperit?

Probabil știi că apa potabilă lăsată într-un pahar neacoperit nu este super sanitară. Praful, resturile și chiar și țânțarii pot cădea în sticlă peste noapte. Chiar și un recipient închis aduce probleme, în principal pentru că pielea noastră este acoperită cu transpirație, praf, celule ale pielii și chiar secreții nazale. Odată ce punem sticla în gură, toate acestea se pot „spăla” în apa rămasă, provocând contaminare, potrivit rd.com.

Saliva conține și bacterii, ceea ce contaminează apa. „Dacă se lasă să incubeze ore în șir, asta ar putea contamina apa și te poate îmbolnăvi prin reintroducerea acelei bacterii”, spune Marc Leavey, MD, specialist în îngrijire primară la Mercy Medical Center din Massachusetts. „Odată ce ți-ai pus buzele pe sticlă, ar trebui să consumi acea sticlă dintr-o dată și apoi să o arunci.”

CITEȘTE ȘI: Apa plată cu lămâie ajută la slăbit? Când şi în ce condiţii funcţionează

Te-ai putea îmbolnăvi după ce ai băut un pahar cu apă care a stat peste noapte?

Să fim realiști: deoarece este vorba despre propria ta bacterie, este puțin probabil să te îmbolnăvești cu adevărat. Deși nimeni nu se laudă cu asta, mulți oameni sorbesc din pahare, căni și sticle uzate fără efecte nocive. Dar cu siguranță nu este recomandabil să-ți împarți sticla cu altcineva. Nici cineva cu un sistem imunitar scăzut, cum ar fi pacienții cu transplant, cei supuși chimioterapiei sau persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, nu ar trebui să se expună la apă contaminată.

Și nu contează dacă este apă îmbuteliată sau apă de la robinet. Este un mit comun că apa îmbuteliată este mai curată. Ambele trebuie să îndeplinească standarde stricte de igienă, conform Agenției pentru Protecția Mediului.

În ce alte locuri trebuie să fii precaut în a lăsa apă pentru perioade lungi de timp?

Deci, ce zici să lași apă în locuri precum mașina ta? Apa lăsată la soare se va încălzi, făcând-o locul de reproducere perfect pentru bacterii, mai ales dacă ai băut deja din ea. Plasarea sticlei sub scaun poate reduce puțin căldura, dar bacteriile vor crește în continuare.

Unele tipuri de sticle de plastic conțin BPA sau substanțe chimice similare, care se pot scurge în apă, mai ales după expunerea la lumina soarelui. Există cercetări care sugerează că BPA este legat de o gamă largă de probleme de sănătate care afectează creierul și comportamentul. Folosirea unei sticle fără BPA ar elimina această problemă, dar nu și creșterea bacteriilor, mai ales dacă folosești o sticlă de metal, care se încălzește rapid, încurajând germenii să se înmulțească.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama care e cantitatea de apă de care ai nevoie în fiecare zi: Formula pe care o poți folosi

Desigur, a rămâne hidratat este bun pentru sănătate, așa că este important să recunoaștem semnele deshidratării.

Dr. Leavey oferă acest sfat pentru a rămâne sănătos: „Evitați să vă puneți gura la sticlă. Turnați-l într-o ceașcă sau turnați-l direct în gură.” De asemenea, pentru a te menține în siguranță, nu bea apă care a depășit data de expirare.

Comentarii: