MOMS

Medicii recomandă: De ce să nu îi dai copilului să poarte încălțăminte second-hand

tinybeans.com

Încălțămintea copiilor trebuie să se potrivească celor mici, însă contează și materialele din care sunt confecționați papucii. Medicul kinetoterapeut Coralia Tudor le-a împărtășit părinților câteva sfaturi despre cum se alege încălțămintea pentru copii.

Materialul trebuie să fie din piele

”Materialul ar trebui să fie din piele. Pielea este singurul material care îndeplineşte toate cerinţele pentru sănătatea picioarelor: pielea este flexibilă, permeabilă la aer și nu provoacă alergii.

Talpa ar trebui să fie destul de groasă (maxim 1 cm ) ca să protejeze, antiderapantă dar și flexibilă pentru a putea merge cât mai comod. Partea care susţine călcâiul trebuie să fie foarte stabilă.

Partea din faţă trebuie să permită deschiderea largă pentru ca piciorul copilului să poată intra cu uşurinţă, mai ales în cazul ghetuţelor de la vârste mici, când copilul nu ştie să împingă piciorul”, arată medicul, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZĂ: De unde moştenesc copiii inteligenţa – de la mamă sau de la tată?/ STUDIU

Cum se verifică mărimea

Medicii specialiști ne arată la ce trebuie să fim atenți atunci când alegem încălțămintea copiilor, și, mai ales cum alegem pentru a se potrivi mărimea.

”Copilul trebuie să încerce încălțămintea și să stea în picioare. Ar trebui să încapă degetul mic al adultului între călcâiul copilului și partea posterioară a pantofului.

Nu se măsoară piciorul copilului când acesta stă culcat, ci in picioare. Sub presiunea greutăţii corpului, picioruşele se alungesc cu până la 1 centimetru.

Copilul trebuie să probeze încălțămintea, să stea cu ea măcar pentru câteva minute în magazin. Apoi trebuie să fie descălțat și verificat tegumentul: dacă prezintă urme de roșeață/iritație.

Atenția se acordă în mod special degetului mic, degetului mare și călcâiului. Unii copii ar putea suporta un anume disconfort fără să se plângă că încălțămintea e prea strâmtă.

Trebuie urmărit dacă are tendința de a șchiopăta, dacă tot încearcă să se descalțe sau refuză să meargă atunci când e încălțat. E posibil să nu fie mărimea potrivită”, mai notează medicul.

Încălțăminte fără toc

Tocurile nu sunt recomandate fetițelor. Medicii atrag atenția că papucii cu toc le pot deforma coloana copiilor, în special a fetelor.

”Tocul. Încălțămintea pentru copii nu ar trebui să aibă toc. ÎI obligă să meargă și să pună mai multă presiune pe degete și să încordeze tendoanele de la nivelul călcâiului”, mai notează medicul.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii americani au descoperit cum poate un copil să învețe mai repede să citească: Detaliul care îi ajută să se dezvolte și intelectual

Cât de des ar trebui schimbată încălțămintea?

În cazul copiilor mici, încălțămintea trebuie schimată periodic. Părinții trebuie să urmească cum crește piciorul.

”Piciorul copilului crește foarte repede. Între 12-30 luni creșterea este explozivă și ar trebui schimbată mărimea cam o dată la 3 luni.

Între 3-6 ani, creșterea este mai lentă și ar trebui schimbată o dată la 4-6 luni. Copiii se pot obișnui cu încălțămintea care rămâne mică, de aceea trebuie verificată frecvent.

Încercați să nu le cumpărați copiilor la începutul mersului mai multe perechi de încălțăminte. O singură pereche care să i se potrivească piciorului și să îl ajute să deprindă mersul corect este suficientă.

De asemenea, încălțămintea trebuie să fie nouă. Nu second hand, de la primul copil, de la copilul prietenei”, mai atrage atenția medicul kinetetoterapeut.

Comentarii: