REVIEW SANATATE

Medicul-erou al tragediei din Apuseni, chirurgul Radu Zamfir, vă pune în gardă! Care sunt simptomele cancerului de colon, pancreatic, gastric şi hepatic şi ce trebuie să vă dea de gândit

Era unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ai Institului Oncologic Fundeni. Dar după tragedia din Apuseni – când s-a prăbuşit aeronava manevrată de Adrian Iovan, iar pilotul şi studenta Aura Ion au murit – doctorul Radu Zamfir a ajuns în lumina reflectoarelor. I se spune medicul-erou, însă Radu Zamfir nu pare să fie deloc de acord cu statutul de vedetă şi îşi desfăşoară activitatea ca şi până acum.

Radu Zamfir e medic primar în chirurgie generală la I. C. Fundeni şi, când are vreme, oferă şi diverse răspunsuri, sfaturi şi idei consumatorilor de online. Chirurgul a explicat, zilele trecute, care sunt simptomele care ar trebuie să ne pună în gardă pentru că ele anunţă suferinţe oncologice şi ce opțiuni de tratament există.

Printre cele mai frecvente cancere ale aparatului digestiv, în țara noastră, se numără cancerul de colon, cel pancreatic, gastric și hepatic. Cel mai răspândit cancer digestiv este cel colorectal, dar și cel mai responsiv la tratament.

Ideal este să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, când tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasă. Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi și endoscopic, o rezecție endoscopică putând rezolva problema.”, şi-a început Radu Zamfir discursul.

Dar de obicei, la noi în țară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate care necesită rezecții de organ, uneori din cauza extinderii la organele învecinate necesitând și rezecții ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice. Pacienții trebuie convinși că există metode a de a lupt a cu cancerul în toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezeca chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie c are tratează aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul.

Citeşte şi: Planta din România care distruge în timp record celulele canceroase

Atenţie la alimentaţie!

Celebrul specialist a fost ferm şi a afirmat că, printre factorii care favorizează îmbolnăvirea, se numără alimentația haotică, alimentele procesate care au un conținut crescut de nitrozamine și nitrozamide, consumul exagerat de carnea roșie. Şi, a mai spus medicul, cel mai uşor şi la îndemână este previi. De aceea, doctorul Zamfir este adeptul dietei mediteraneeane bogată în pește, cereale integrale, legume care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.

O altă chestiune demnă de reţinut este aceea a controlului preventiv, de la cele mai mici indicente. Medicul a mai explicat că ar trebui să ne prezentăm la un consult medical atunci când observăm o scădere în greutate inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare sau scaune cu sânge.

Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, a avertizat doctorul.

Dacă există rude de gradul I care au avut boala sau dacă există o polipoză familială, investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.

Comentarii: