SANATATE

Mineralul esențial pentru inimă și rinichi: Cum se manifestă lipsa acestuia în organism

Foto: Pinterest.com

Potasiul este un electrolit crucial care îți ajută mușchii, printre altele, dar dacă ai niveluri scăzute ale acestuia, ai putea avea probleme de sănătate. În cazul în care observi că ai multe dintre aceste semne, întreabă-ți medicul despre ce înseamnă deficitul de potasiu și ce trebuie să faci.

La fel ca în cazul calciului sau magneziului, și potasiul este un electrolit care îți ajută corpul să funcționeze în parametrii normali.

Nivel scăzut de potasiu (hipokaliemie)

Potasiul este un mineral (electrolit) din organism. Aproape 98% din potasiu se găsește în interiorul celulelor. Micile modificări ale nivelului de potasiu care este prezent în afara celulelor pot avea efecte severe asupra inimii, nervilor și mușchilor, potrivit doc.ro.

Potasiul este important pentru menținerea mai multor funcții ale corpului:

  • Mușchii au nevoie de potasiu pentru a se contracta.
  • Mușchiul inimii are nevoie de potasiu pentru a bate corect și a regla tensiunea arterială.
  • Rinichiul este organul principal care controlează echilibrul de potasiu prin eliminarea excesului de potasiu în urină.
  • Când nivelurile de potasiu sunt scăzute (hipokaliemie), te poți simți slăbit, fără putere, deoarece procesele celulare sunt afectate.

Nivelurile normale de potasiu sunt în jur de 3,5-5,0 mEq/L (mEq/L reprezintă miliechivalenți per litru de sânge și aceasta este o unitate de măsură utilizată pentru a evalua nivelul normal de potasiu).

CITEȘTE ȘI: Fructul care reglează tensiunea arterială și te ajută să slăbești: Este bogat în potasiu și crește senzația de sațietate

Potasiul scăzut este definit ca un nivel de potasiu sub 3,5 mEq/L.

Persoanele cu tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă și bulimia, pacienții cu SIDA, alcoolicii și cei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au o incidență mai mare a hipokaliemiei decât alți pacienți.

Semne și simptome ale deficitului de potasiu

Te confrunți cu constipația

Deși problemele digestive au multe cauze, ele pot apărea în cazul în care te confrunți cu hipokaliemie severă. Potasiul ajută la transmiterea semnalelor de la creier către mușchii localizați în sistemul digestiv cunoscut sub numele de mușchi neted. Aceste semnale stimulează contracțiile care ajută sistemul digestiv să propulseze alimentele, astfel încât acestea să poată fi digerate.

Din cauza nivelului scăzut de potasiu, contracțiile sistemului digestiv pot slăbi și pot încetini mișcarea alimentelor. Acest lucru poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea și constipația.

Bătăi anormale ale inimii

Potasiul joacă, de asemenea, un rol vital în menținerea contracțiilor sănătoase ale mușchilor inimii 1. Acest lucru se datorează faptului că fluxul de potasiu în și din celulele inimii ajută la reglarea bătăilor inimii. Nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot modifica acest flux, ducând la ritmuri anormale ale inimii cunoscute sub numele de aritmie cardiacă .Aritmiile cardiace pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni cardiace grave. Dacă observi modificări anormale ale ritmului cardiac, mergi de urgență la medic.

Dificultăți de respirație

O deficiență severă de potasiu poate provoca dificultăți de respirație. Respirația necesită mușchi multipli, în special diafragma, pentru a ajuta plămânii să inspire și să expire aerul. Când nivelurile de potasiu din sânge sunt extrem de scăzute, este posibil ca plămânii să nu se extindă și să nu se contracte în mod corespunzător, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

Deficiența severă de potasiu poate chiar opri plămânii să funcționeze, ceea ce este fatal.

Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri scăzute sau ridicate de potasiu în sânge – numite hipopotasemie și, respectiv, hiperkaliemie – au un risc semnificativ mai mare de insuficiență respiratorie în spital și nevoie de un ventilator în comparație cu persoanele cu niveluri normale de potasiu 2.

Ai contracții musculare

În plus, când rezervele tale de potasiu sunt foarte reduse, vei simți acest lucru în mușchii tăi, deoarece potasiul este un electrolit necesar pentru construirea masei musculare și pentru contracția mușchilor. Tocmai pentru că potasiul e un element de care mușchii au nevoie, unul dintre primele simptome pe care oamenii îl observă este contracția musculară.

Te confrunți cu furnicături și amorțeală

Deși mai frecvente la persoanele cu potasiu ridicat sau hiperkaliemie, cei cu deficiență de potasiu se pot confrunta și ei cu furnicături persistente și amorțeală. Aceasta este cunoscută sub numele de parestezie și apare de obicei în mâini, brațe și picioare.

Potasiul este important pentru funcționarea sănătoasă a nervilor. Nivelurile scăzute din sânge pot slăbi semnalele nervoase și pot duce la furnicături și amorțeală. Deși ocazional experimentarea acestor simptome este inofensivă – cum ar fi din cauza lipsei de mișcare sau a menținerii brațului sau piciorului într-o poziție incomodă – furnicăturile persistente și amorțeala pot fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Dacă ai acest simptom, cel mai este este să consulți medicul.

Urinezi frecvent

Poliuria este o afecțiune în care urinezi mai mult decât de obicei. Rinichii sunt responsabili pentru echilibrarea nivelurilor de fluide și electroliți din organism și de eliminarea oricăror deșeuri prin urină.
Nivelurile scăzute de potasiu pot afecta capacitatea rinichilor de a concentra urina și de a echilibra nivelul electroliților din sânge, ceea ce duce la creșterea urinării. De asemenea, te poți confrunta și cu sete crescută, cunoscută sub numele de polidipsie.

Urinarea excesivă poate duce la scăderea nivelului de potasiu. Prin urmare, este important să discuți cu medicul dacă observi o schimbare bruscă a frecvenței de a urina.

Ai tensiunea arterială mare

Probabil știi deja că consumul prea mult de sodiu poate crește tensiunea arterială la unele persoane. Cu toate acestea, și dacă obții puțin potasiu din dietă poate avea același efect. Potasiul ajută rinichii să scape de excesul de sodiu prin urină. Dacă nu există suficient potasiu în sânge, rinichii reabsorb sodiul înapoi în fluxul sangvin, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale în timp 3.

Acest lucru apare cel mai adesea cu un aport alimentar scăzut de potasiu – și în special la pacienții cu hipokaliemie. Prin urmare, obținerea suficientă a potasiului în dieta ta poate fi o modalitate de a menține tensiunea arterială sănătoasă la unele persoane. Dacă ai hipertensiune arterială, cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru monitorizare și tratament.

CITEȘTE ȘI: Scăderea hipertensiunii, la îndemâna oricui: Alimentul bogat în potasiu care restabilește echilibrul – Se găsește în orice casă

Oboseală inexplicabilă

Potasiul este un nutrient esențial care este prezent în toate celulele și țesuturile corpului. Când nivelul de potasiu scade, acest lucru poate afecta semnificativ o gamă largă de funcții ale corpului, ceea ce poate duce la niveluri scăzute de energie și oboseală atât fizică, cât și mentală.

Tratament deficit de potasiu

Medicul poate recomanda un supliment în cazurile mai severe, dar cazurile ușoare sunt de obicei tratate prin consumul alimentelor bogate în potasiu.

Printre alimentele care conțin potasiu se numără:

  • Caise uscate — ¼ de cană conține 378 mg de potasiu
  • Banane — 1 banană medie conține 442 mg de potasiu
  • Somon – o porție de pește gătit conțin 534 mg de potasiu
  • Cartofi dulci — 1 cartof dulce mediu conține 542 mg de potasiu
  • Fasole albă – ½ cană conține 595 mg de potasiu
  • Pastă de tomate – ¼ de cană conține 669 mg de potasiu

Comentarii: