NUTRITIE SANATATE

Miracolul numit flavonoide! Fructul magic pe care trebuie să-l consumați zilnic pentru o inimă sănătoasă, explicațiile cercetătorilor

demandstudios.com

Un măr pe zi ține doctorul departe. E poate cea mai răspândită legendă când vine vorba despre aceste minunate și savuroase fructe. Îi spun legendă, dar este cât se poate de reală această chestiune, în condițiile în care oamenii de știință au demonstrat că un măr pe zi poate să reducă riscul decesului cauzat de o boală cardiovasculară și chiar de cancer. Statistic, s-au sesizat efecte extraordinar de benefice în cazul persoanelor care au inclus în dieta zilnică un măr.

Cercetătorii australieni au descoperit, după un studiu minuțios și aprofundat, că 500 miligrame de flavonoide,. un antioxidant găsit în mere, pot reduce inflamațiile din organism și păstrează vasele de sânge sănătoase.

Citește și: Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent

Mai multe mere, mai puțină carne!

Specialiștii de la universitatea ”Edith Cowan”, Australia, au analizat regimurile alimentare a peste 53.000 de persoane. S-a dovedit că cei care au consumat zilnic cel puțin 500 de miligrame de flavonoide, au mai puține șanse să moară din cauza cancerului sau a unei boli cardiace. La polul opus, consumul zilnic de carne roșie triplează substanțele care duc la boli cardiovasculare și crește riscul cancerului intestinal, ajungându-se la moarte prematură. Carnea este benefică numai consumată în cantități limitate, în funcție de vârstă, sex, activități fizice. În schimb, medicii au remarcat că este cert că un măr pe zi aduce beneficii oricui.

În țara noastră, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienți moare. În 2017, 150.000 de români au murit din cauza unor boli cardiovasculare, iar în jur de 50.000 din cauza cancerului. Cei care își iau zilnic doza de antioxidanți, au șanse să-și reducă mortalitatea cauzată de afecțiuni cardiovasculare cu 38% și cu 36% pe cea cauzată de cancer., scrie ziarul Click.

O dietă necorespunzătoare duce în unele cazuri la acumularea unor plăci în artere, iar vasele de inflamează și se dilată. Se formează cheaguri de sânge, iar dacă aceste cheaguri ajung la inimă, pot provoca un infarct miocardic, iar la creier, pot declanșa un atac vascular cerebral. De asemenea, inflamațiile de lungă durată pot duce la alterări de ADN, care duc la cancer. Flavonoidele scad inflamația și păstrează vasele de sânge sănătoare.

Comentarii: