LIFESTYLE

Mircea Sandu a învins cancerul acum 10 ani! Ce spune fostul șef al fotbalului românesc despre momentul înfiorător din viața lui și ce le transmite tuturor

Apreciat sau hulit, acuzat de toate relele existente în fenomenul fotbal, criticat, blamat, ne place sau nu unora dintre noi, Mircea Sandu a fost o figură importantă în mișcarea sportivă din țara noastră. Ce a făcut rău și ce a făcut bine cel supranumit Nașu, e mult de scris. Ceea ce vreau să vă spun este însă povestea din spatele omului ”uns cu toate alifiile”, cea mai grea cumpănă pe care a avut-o de trecut, după moartea primei lui soției. Fosta handbalistă Simona Arghir, mama copiilor lui Mircea Sandu, a murit de cancer generalizat în anii 90.

Ani mai târziu, cancerul de pregătea să lovească din nou. Abia acum, însă, Mircea Sandu a povestit despre acel moment cumplit când s-a luat la trânta cu perfida maladie care o răpusese deja pe mama copiilor lui. *Am zece ani de-atunci. Am avut cancer de rect. Cu metastaze pe lobul mic al ficatului. Două metastaze. Am fost operat şi mi-a fost tăiat jumătate. Partea bolnavă. Operaţia a durat şapte ore, şapte ore jumăate. Am făcut operaţia în Franţa, la Nisa. Am făcut chimioterapie trei luni, radioterapie, operaţia şi alte şase luni chimioterapie. După care îi mulţumesc lui Dumnezeu. Sunt bine. Sunt zece ani de-atunci. N-am mai avut nicio problemă. Merg în fiecare an la control. În primii ani, mergeam la trei, şase luni. Acum merg de maximum două ori. Sunt pe picioare!”, a spus fostul preșeidinte al Federației Române de Fotbal la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu“, difuzată de gsp.ro şi moderată de Ovidiu Ioaniţoaia.

Citește și: BOALA care l-a răpus pe Regele Mihai. Cum se manifestă și cât de dureroasă este

A cheltuit peste 100 de mii de euro pentru a doua șansă la viață

Poate că banii nu aduc fericirea, spune un clișeu, dar oare ce s-ar fi făcut Mircea Sandu dacă ar fi descoperit boala și nu ar fi avut suficient de mulți bani ca să se trateze la clinica din Nisa? Dacă nu ar fi avut relațiile pe care le are? Și totuși Mircea Sandu, care lucra atunci la UEFA, spune că n-a primit niciun ajutor din partea forului european. Nu avea din partea lor din măcar o asigurare medicală plătită.

„Tratamentul a costat mult. În jur de 100 şi ceva de mii de euro. Tratament, operaţie, spitalizare. Erau două zile de tratament de chimioterapie care costau în jur de două, trei mii de euro. Acolo a fost punct ochit, punct lovit. Dumnezeu m-a dirijat şi m-a condus să merg acolo şi să fiu bine…”, a spus Nașu. Psihicul a fost punctul lui forte și a mărturisit că puterea a primit-o de la cei dragi. ”A fost mai complicat, dar am avut o minte puternică. Am fost psihic şi mental bine. Aveam deja un nepot de doi ani, mai urma să-mi vină o nepoţică, Simona, şi trebuia să mă bucur de ei. Şi mă bucur!”, a povestit fostul fotbalist al Sportului Studențesc și al naționalei la emisiunea lui Ioanițoaia.

”Important este să descoperim la timp. Controlul este obligatoriu după 45 de ani, un RMN, un scanner, o coronarografie. E obligatoriu! Tot omul trebuie să înţeleagă, nu trebuie să-i fie frică. E mai bine să descoperim din timp pentru că doar aşa ai o şansă.”, a încheiat Mircea Sandu.

Comentarii: