SANATATE

Mirosul corpului transmite semnale: Bolile care pot fi ‘mirosite’

septicsystemnews.com

Transpirația urât mirositoare anunță tumori. Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să simţi, fie pe stradă, fie, la locul de muncă, fie în locuri aglomerate, anumite mirosuri neplăcute, venind dinspre persoane ce nu păreau să aibă probleme de igienă.

Înţepător, puternic, special sau suav şi nu întotdeauna neplăcut, mirosul răspândit în jur poate spune foarte multe despre starea noastră de sănătate. De aceea, este bine să nu ignorăm niciun iz ciudat emanat de propriul corp, căci poate fi semn de boală.

Sănătatea miroase a prospeţime

Înainte de toate, trebuie menţionat că transpiraţia unui om sănătos şi curat nu are miros. Bacteriile de la suprafaţa pielii, care intră în contact cu transpiraţia, sunt cele care dau un iz specific fiecăruia dintre noi. Este şi motivul pentru care anumite părţi ale corpului, precum picioarele, regiunea inghinală, axilele sau pliurile de sub sâni, la femei, miros mai accentuat decât altele şi necesită o îngrijire aparte, potrivit doctorulzilei.ro. Când, în ciuda curăţeniei corporale şi a igienei orale corecte, se simt mirosuri specifice, e cazul să tragem un semnal de alarmă şi să dăm fuga la medic.

Transpirația urât mirositoare anunță tumori. Trupul anunţă când suferă

Dacă ştii că urmezi un tratament anume sau că ai consumat anumite alimente, nu e cazul să intri în panică atunci când transpiraţia capătă un miros urât. Unele medicamente, precum cele folosite în tratamentul cancerului, ori antibioticele pot modifica mirosul natural al pielii. La fel se întâmplă şi când mâncăm ceapă sau usturoi.

În general, izurile deranjante se emană prin piele, prin glandele sudoripare şi din gură.
Ori, îmbrăcămintea şi încălţămintea din materiale sintetice nu lasă transpiraţia să se evapore, iar părul de pe corp în exces contribuie la reţinerea transpiraţiei şi a bacteriilor, ceea ce duce la accentuarea mirosului.

Totuşi, când mirosul e diferit de cel cunoscut, de transpiraţie, semnalează o boală. Diabeticii, spre exemplu, au un miros specific de acetonă, în vreme ce un iz de amoniac îi caracterizează pe cei ce suferă de o afecţiune a ficatului.

CITEȘTE ȘI: Scapă de mirosul neplăcut al picioarelor! Trucuri împotriva transpirației excesive

Transpirația urât mirositoare anunță tumori

Sistemul endocrin pare să fie responsabil de toate relele, mai ales în cazul femeilor. O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifestă prin transpiraţie excesivă, urât mirositoare. Dar acelaşi lucru se întâmplă şi în caz de sindrom al ovarului polichistic, de tumori ovariene sau de disfuncţii ale glandelor suprarenale. Abundentă şi neplăcută nărilor, sudoarea îi caracterizează pe bărbaţii cu surplus de testosteron, pe femeile cu exces de hormoni masculini, pe cei cu dereglări ale hipofizei.

Fiecare afecţiune e cu mirosul ei

Diabet

Simţi un iz de mere stricate sau de acetonă? Diabetul e de vină. Prin transformarea grăsimilor şi proteinelor în glucoză se formează corpi cetonici, care sunt toxici şi pot să ducă până la comă diabetică. Corpii cetonici se elimină sub formă de acetonă prin urină şi prin respiraţie, dând mirosul caracteristic.

Nedigerarea alimentelor

Mirosul neplăcut de peşte indică afecţiuni digestive şi, în special, faptul că omul nu digeră complet alimentele îngurgitate. De obicei, se întâmplă asta din cauza lipsei unei enzime. Dar şi o substanţă conţinută de pilulele contraceptive duce la acest iz deranjant.

Leucinoză

Urina miroase a sirop de arţar? Vorbim despre leucinoză, o boală ereditară ce duce la tulburări de metabolizare a acizilor din organism, care se manifestă prin mişcări anormale ale corpului şi ale globilor oculari, alterarea conştienţei, până la comă, şi întârziere mintală.

Ciroză

Izul de amoniac, cunoscut ca foetor hepatic, le este caracteristic celor ce suferă de ciroză.

Uremia

Respiraţia miroase a urină? Este din cauza uremiei, adică a nivelului crescut al ureei din sânge.

Insuficiență hepatică

Insuficienţa hepatică e anunţată de mirosul de sânge stricat sau de ridichi de pământ.

Intoxicare cu fosfor

Când organismul uman e intoxicat cu fosfor, emană iz de usturoi.

Alcoolism

Mirosul aldehidic, puternic, înţepător, sufocant, de mere verzi, e des întâlnit la alcoolici.

Probleme la stomac

Când respiraţia miroase a materii fecale, poate fi vorba de ocluzie intestinală, de supuraţii pulmonare sau de paraziţi intestinali la copii.

CITEȘTE ȘI: Medicii de familie au fost alertaţi! O boală care fusese eradicată revine în România – Care sunt simptomele

Difteria

Difteria dă un iz dulceag, special.

Renunțarea la carbohidrați

Dacă ai renunţat la pâine şi la carbohidraţi, să nu te miri că trupul capătă treptat un miros ciudat, nu prea plăcut, o combinaţie de fructe exotice şi lac de unghii.

Scăderea nivelului glucozei în sânge

-Acidoza metabolică profundă, adică şocul scăderii nivelului glucozei din sânge, duce la instalarea comei rapide şi la respiraţia cu miros de migdale amare, la fel ca în cazul intoxicării cu cianură de potasiu.

Comentarii: