SANATATE

Mușcăturile de insecte pe care nu trebuie să le ignori: Cum le poți trata

Foto: weather.com

Orice mica umflatura sau pata rosie pe piele trebuie urmarita timp de cateva zile dupa aparitie. In cazul muscaturilor de insecte, unele dintre ele pot fi periculoase si pot duce la complicatii.

Iritația, senzația de arsură și roșeață pot fi ameliorate prin aplicarea de remedii naturale, pe baza de ulei de arbore de ceai sau lavanda, cu care se impregneaza o discheta cosmetica, timp de 10 minute, de doua ori pe zi.

1. Paduchi

Muscaturile de paduchi seamana cu cele de tantar – mici umflaturi rosii. Le poti deosebi insa fiindca cele de paduchi sunt de multe ori pozitionate in linie dreapta, mai multe la numar, pe spate, abdomen sau picioare. Daca astfel de muscaturi se inmultesc si simti mereu o senzatie de mancarime, poti avea o infestare a saltelei, pe care va trebui sa o elimini cat mai rapid cu substante speciale, din farmacii, recomanda doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce îi atrage pe țânțari să intre în dormitorul tău: Culoarea lenjeriei ar putea fi unul dintre motive

2. Albine sau viespi

Desi in general sunt dureroase si vei simti intepatura unei albine atunci cand se produce, poti suferi astfel de muscaturi si cand esti la plaja sau in padure si sa nu iti dai seama. In general arata ca o vanataie rosie dureroasa, cu un punct mai alb in centru. Incearca sa elimini cat mai rapid din piele acul ramas din corpul albinei si mergi de urgenta la un medic.

Principalul risc in cazul intepaturilor de albine sunt alergiile, iar un soc anafilactic puternic poate fi fatal. Daca nu te stii alergic la intepatura de albina, insa ai aceasta problema, trebuie sa stii ca se manifesta prin scăderea tensiunii arteriale și instalarea dificultatilor de respirație, din cauza edemului glotei.

În aceste cazuri, reacția este foarte rapidă și itrebuie apelata de urgenta, „salvarea”, pentru administrarea unei injecții de adrenalină subcutanat și utilizarea mastii de oxigen pentru respirație artificială.Trebuie mers la spital cât mai repede, deoarece există riscul de moarte prin asfixiere.

3. Scabia

Infestarea cu scabie este puțin diferită, fiindcă nu pornește chiar de la o insectă, ci de la acarieni microscopici. Scabia arată ca o acnee foarte agresivă, cu bubițe mici, roșii și inflamate, multe și apropiate între ele, iar senzația de mâncărime este uneori insuportabilă. Mergeți de urgență la medic pentru un tratament adecvat!

4. Tantari

In general muscaturile tantarilor sunt inofensive, insa in anumite zone ale globului si in cazul anumitor specii de tantari, muscatura poate fi o sursa de infestare cu boli grave. Malaria, febra galbena, febra West Nile si encefalita sunt doar cateva dintre exemplele de afectiuni transmise de tantari.

Cea mai recenta epidemie cu aceasta sursa de infectare a fost virusul Zika. Dacă vedeți că mușcătura devine roșie și foarte inflamată, apar febra, senzație de greață sau dureri de cap, mergeți de urgență la medic.

CITEȘTE ȘI: Plantele care nu trebuie să îți lipsească din casă în această vară: Țin țânțarii la distanță

5. Capuse

Capusele sunt purtatoare ale unui numar impresionant de boli, pe care le pot transmite atat la oameni cat si la animale. Printre cele mai mediatizate si temute este boala Lyme. Daca observati o capusa pe piele, mergeti de urgenta la medic pentru extragerea corecta a acesteia si pentru teste suplimentare.

Comentarii: