SANATATE

Nervozitatea, mai mult decât un disconfort pentru cei din jurul tău: Ar putea însemna lipsa acestor vitamine

mirror.co.uk

Unele dintre deficitele de vitamine și minerale le resimțim mai mult decât pe altele, mai ales prin prisma manifestărilor pe care le dau acestea.

Potrivit dr. Laura Ene, specialist în nutriție și boli metabolice, deficitul cel mai răspândit de vitamine este cel de vitamina D. Și asta pentru că această vitamină este ”fabricată” de către piele, prin simpla expunere la soare.

Vitamina D

”De teama cancerelor de piele, acum ne ungem cu creme cu factor de protecție foarte înalt, și foarte bine facem, însă nu mai absorbim suficientă vitamina D.

Deficitul de vitamina D nu se simte ca atare, însă poate să producă oboseală, apatie și poate să influențeze multe boli cronice. Poate să influențeze statusul proinflamator din corpul nostru.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care ajută creierul să funcţioneze la capacitate maximă. Previne şi bolile psihice

Vitamina B12

O altă vitamină care dacă lipsește din corp, iar dacă există carențe ne face rău pentru că poate să ducă într-o anemie și în probleme neurologice este deficitul de B12, foarte des întâlnit la persoanele vegetariene și vegane.

Pentru că B12 nu se găsește decât în alimentele de origine animală, carne, pește, brânză, ouă, pe care veganii le evită sau le exclud.

Nu este nicio problemă în a fi vegan, nu e nicio problemă în a exclude aceste alimente atâta timp cât compensăm cu altceva”, a explicat dr. Laura Ene, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Ce simțim când este un deficit de vitamine

Potrivit medicului, în cazul deficitului de vitamina B12 putem simți furnicături, parestezii, oboseală, ca orice fel de anemie, nervozitate, imposibilitatea de a face lucrurile cotidiene.

”Același deficit poate să se întâlnească și în anemia feriprivă, deficitul de fier, care dă aceeași senzație de oboseală. Din nou, la analizele de rutină ar merita făcute. Copiii se pot întâlni cu acest deficit, la fel, bătrânii și femeile însărcinate sau care alăptează, dar chiar și cei care se află după un post prelungit, precum și femeile care sunt în perioada fertilă și au un ciclu menstrual abundent, în fiecare lună.

Astenia de primăvară pe care o resimțim sub forma unei stări de moleșeală, apatie, cu siguranță vine și din lipsa de vitamine și minerale.

Vitaminele din grupul B fiind hidrosolubile se pierd prin coacere, gătire sau conservare”, a mai spus medicul.

De unde putem să ne luăm doza de vitamine

”Când vine vorba de vitamina D, se poate, dar cu greu. De principiu, vitamina D trebuie suplimentată prin suplimente, iar B12, dacă suntem vegetarieni sau vegani, este mai greu doar din alimentație.

Fierul, cel mai bine se absoarbe din produse de origine animală, iar calciul, din lactate”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește carența de magneziu, aceasta se resimte prin nervozitate, agitație sau ”o poftă teribilă de ceva dulce”.

CITEȘTE ȘI: De ce să iei vitamina D împreună cu vitamina K: Are de-a face cu oasele și inima

Potrivit medicului, ”celelalte pofte se împletesc între deficitul nutrițional și deficitele emoționale pe care le avem”.

Legat de vitamina C, susține medicul, este dificil să facem deficit atâta timp cât mâncăm un fruct pe zi și mâncăm o porție de legume, ”nu se simt deficite, însă un deficit acut de vitamina C duce la scorbut, o boală care se întâlnea pe vremuri, la marinarii care nu consumau, pe corăbii, fructe și legume proaspete, acum este mai greu.

Plus, vitamina C se absoarbe doar undeva la 200 mg o dată și se găsește într-o cantitate mai mare în ardeiul gras, în pătrunjel, în tot ce are frunză verde”, a mai spus medicul, adăugând că un pahar de apă cu lămâie, dimineața, pe stomacul gol este bun, dacă ne place și simțim că ne revigorează, subliniind că apa este cea care ne hidratează.

”Este bine venit pentru pornirea metabolismului, pentru pornirea tranzitului, apa călduță cu lămâie și o linguriță de miere, se știe că poate să pornească inclusiv tranzitul intestinal”, a precizat medicul dintre beneficiile ”apei cu lămâie”.

Comentarii: