SANATATE

Neurologul Vlad Ciurea atenționează: Cum îți menții creierul tânăr pentru a scădea riscul de a face Parkinson sau Alzheimer

Foto: providr.com

Un studiu de amploare efectuat pe 649.605 de persoane, cu o vârstă medie de 61 de ani, a avut parte de niște rezultate uimitoare: riscul de a avea Alzheimer scade simțitor la persoanele care fac mișcare, chiar și moderată.

Profesorul Vlad Ciurea atrage atenția că indiciile bolii sunt greu de detectat, iar apropiații au un rol important în depistarea primelor semne.

Vlad Ciurea: Fără scandal, claxoane

”Când apar bolile acestea grave ale creierului, Parkinson, Alzheimer, se rupe ceva în transmisie, transmisia între neuroni nu mai funcționează. De aceea apar mișcările acelea involuntare la Parkinson sau fenomenul de uitare în cazul Alzheimer. Nu se mai știu elementele stocate în creierului”, arată neurochirurgul.

”La primele semne de dezechilibru, trebuie să ne punem întrebarea. Pentru noi înșine e foarte greu, dar cei din jur ar putea. Dacă avem curiozitatea și răbdarea să-l ascultăm pe cel de lângă noi .”, atrage atenția Vlad Ciurea, potrivit radiodcnews.ro.

”Azi mi-a venit o pacientă și avea, așa, ușoare pierderi, abia observaseră cei din jur, dar avea zone nefuncționale în creier (pe imagistica cerebrală n.r.) și era la vârsta a doua, deci o persoană tânără”, arată medicul, care subliniază că orice semn suspect trebuie să ne facă să mergem la un specialist.

CITEȘTE ȘI: Ce anume cauzează pierderea memoriei: Afecțiunile care își pun amprenta asupra creierului tău

Vlad Ciurea recomandă exercițiul fizic dar și un mediu lipsit de stimuli agresivi precum traficul din marile orașe.

”Creierului trebuie să îi dăm exercițiu fizic, creierul simte că-l împrospătează, 20% din oxigenul din plămâni se duce în creier. (…) Trebuie să luăm aer, trebuie să mergem după aer curat, trebuie să intrăm în pădure. Această bijuterie trebuie întreținută. Aceasta este mentenanța cerebrală”, ne sfătuiește Vlad Ciurea.

”De asemenea, e foarte important pentru creier să nu fie scandal, să nu fie claxoane, trebui să fie socializare. Muzica. S-a dovedit că muzica este fantastică. Dansul nu reprezintă numai o mișcare. Reprezintă o îmbrățișare, o empatie de care avem nevoie”, arată profesorul Ciurea, la Antena 3.

Mișcarea scade probabilitatea de a avea Alzheimer

Persoanele care fac mișcare au un risc mai redus de a dezvolta boala Alzheimer, sugerează studiul, citat de DailyMail.

Rezultatele obținute de dr. Zamrini, de la Washington Medical Center, din SUA,  relevă faptul că persoanele mai în formă au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta boala decât cei care erau mai sedentari.

Dr Zamrini mai spune că ”O descoperire interesantă a acestui studiu este că, pe măsură ce condiția fizică a oamenilor s-a îmbunătățit, riscul lor de a dezvolta boala Alzheimer a scăzut”.

CITEȘTE ȘI: Câtă cafea să bei pentru ca aceasta să îți protejeze creierul: Scade riscul de a face Alzheimer

Expertul este de părere totul se poate face treptat, nu e nevoie de schimbări bruște în stilul de viață.

„Astfel, oamenii pot încerca să facă schimbări și îmbunătățiri progresive în starea lor fizică și sperăm că acest lucru va fi asociat cu o scădere asociată a riscului de Alzheimer în anii următori”.

El a adăugat: „Ideea că îți poți reduce riscul pentru boala Alzheimer doar prin simpla creștere a activității fizice este foarte promițătoare, mai ales că nu există tratamente adecvate pentru a preveni sau a opri progresia bolii”.

Comentarii: