SANATATE

Nu ignora amorţelile şi durerile în zona cefei! Ar putea fi primul semn al unor afecţiuni grave

buoyhealth.com

Uneori simti ca iti amorteste ceafa sau ai senzatii ciudate in aceasta zona? Iata ce afectiuni ar putea fi de vina pentru aceste simptome!

Coloana cervicala este alcatuita din 7 vertebre, intre care stau discuri intervertebrale. Prin aceasta zona trec o serie de nervi care permit resimtirea senzatiilor precum si miscarea la nivelul umerilor, bratelor, mainilor si degetelor. Amorteala, furnicaturile, pierderea sensibilitatii sau chiar durerea in zona cefei pot fi cauzate de compresia sau iritarea unui nerv – radiculopatie cervicala, potrivit doc.ro.

Afectiuni care pot avea ca simptom amortirea cefei

Hernia de disc cervicala

Discurile intervertebrale actioneaza precum niste tampoane care diminueaza socurile la nivelul vertebrelor, oferind totodata flexibilitate coloanei vertebrale. Un disc intervertebral are o textura gelatinoasa, moale, intr-un invelis tare.

CITESTE SI: Nu ignora oboseala cronică! 10 boli care se pot ascunde în spatele lipsei de energie

Atunci cand, din diferite cauze, un disc se herniaza, invelisul tale se crapa si interiorul acestuia incepe sa se scurga usor catre exterior. Nervii din jurul acestui disc pot fi comprimati si astfel apar simptomele precum amorteala, furnicaturile sau slabiciunea in zona cu pricina. Amorteala sau durerea pot iradia catre brate. Printre cauzele herniei de disc cervicale se numara suprasolicitarea coloanei vertebrale, dar si procesul natural de imbatranire.

Compresia nervoasa

Atunci cand un nerv este iritat sau comprimat, adica daca apare compresia nervoasa, poate, de asemenea, sa apara senzatia de amorteala. Alte simptome sunt: slabiciunea la nivelul bratelor, durere care iradiaza catre umar. Printre cauzele compresiei nervoase se numara accidentele, dar si modificarile coloanei ce apar odata cu varsta.

Stenoza cervicala

Aceasta afectiune este caracterizata de ingustarea canalului spinal in zona gatului. In urma ingustarii acestuia, radacinile nervoase sunt afectate. Artrita degenerativa si artrita reumatoida sunt afectiuni care pot cauza stenoza spinala cervicala. Simptome asociate pot fi: durerea in zona cefei, furnicaturi si slabiciune la nivelul bratelor/ mainilor, dureri la nivelul bratelor, senzatie de furnicaturi la intoarcerea capului.

Scleroza multipla

Aceasta afectiune a sistemului nervos afecteaza mielina care inconjoara nervii. Astfel, mesajele transmise la nivelul sistemului nervos sunt intrerupte si apar simptome precum amortelile (la nivelul cefei si nu numai), ameteli, slabiciune, durere, probleme de vedere, spasme, probleme de coordonare.

Meningita

Cauzand inflamatie in jurul creierului si a maduvei osoase, meningita poate cauza compresia nervilor. Printre simptomele acesteia se numara: durerile de cap, varsaturile si rigiditate la nivelul cefei.

Anxietatea

Incordarea specifica anxietatii poate cauza dureri si senzatie de amorteala in zona cefei. Aceste simptome pot fi asociate cu durerile de cap.

CITESTE SI: Te doare spatele când stai mult în picioare? Ce afecţiuni sunt de vină şi cum le poţi trata

Cum se trateaza amorteala din zona cefei

Daca ai de-a face cu un asemenea simptom, trebuie sa mergi la medic pentru stabilirea cauzei. In functie de diagnostic, se va alege tratamentul cel mai potrivit.

Pentru identificarea cauzei durerii, medicul va face anamneza, examinarea fizica si, daca suspecteaza o infectie in organism, va recomanda analize de sange. Tomografia computerizata, RMN-ul si radiografiile pot fi necesare pentru depistarea afectiunii care provoaca asemenea simptome.

In general, se recomanda urmatoarele tratamente:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene
  • Relaxante musculare
  • Fiziotrapie
  • Corticosteroide

Ce remedii poti folosi pentru ameliorarea amortelii cefei si a furnicaturilor

Pe langa tratamentul oferit de medic in functie de afectiunea identificata, se pot folosi o serie de remedii ce vor ameliora simptomele:

Adoptarea unei posturi corecte – mai ales cand se sta la birou, se recomanda corectarea posturii in zona cervicala intrucat exista tendinta aplecarii capului intr-o postura nefireasca.

Evitarea purtarii unor genti prea grele pe umeri.

Adoptarea unei posturi de somn care sa permita alinierea capului si cefei cu restul corpului – daca e necesar, se va renunta pentru o perioada la perna.

CITESTE SI: Medicii avertizează: De ce NU este bine să stai în pat când te doare spatele

Folosirea unor comprese calde/ reci pentru ameliorarea simptomelor.

Este important sa mergi la medic imdiat ce observi amorteli in zona cefei. In acest fel, diagnosticul va fi stabilit timpuriu si tratamentul va fi administrat inainte sa apara complicatiile.

Comentarii: