SANATATE

Nu ignora mirosul neplăcut din zona intimă. Ce boli ar putea anunţa

waarmedia.com

Mirosurile neplăcute din zona intimă pot părea inofensive, mai ales atunci când le compari cu alte boli de care ai putea suferi. Ceea ce nu înseamnă că suntem capabile să le ignorăm sau să le trecem cu vederea. Dimpotrivă, mirosurile neplăcute pot avea consecințe dezastruoase mai ales pe plan psihologic, făcându-te să te simți nedorită sau afectând viața ta sexuală.

Mirosul intim insuportabil poate reprezenta însă și cauza unor afecțiuni. Mai jos îți spunem care sunt bolile al căror semn poate fi reprezentat de „izul” deloc plăcut din cea mai delicată zonă a ta. Vezi despre ce este vorba și află cum să acționezi!

Miros neplăcut în zona intimă: de ce boli poți suferi

Înainte de a-ți spune ce poate să nu meargă bine, vrem să subliniem faptul că vaginul nostru are un miros specific. Atunci când e curat și când tu ești sănătoasă, acest miros nu e neplăcut, dar poate fi mai pronunțat, iar tu ești cea care îl cunoaște cel mai bine și poate detecta eventualele schimbări. Există bineînțeles și situații când echilibrul regiunii intime este zdruncinat de anumite boli. Află despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

CITEŞTE ŞI: Sfaturi pentru o viață sexuală normală: Care sunt cauzele vaginului uscat

Vaginoza bacteriană

Deși nu este o afecțiune gravă, vaginoza bacteriană îți poate afecta viața sexuală și poate avea consecințe dezastruoase pe plan psihologic. Oamenii de știință nu au ajuns încă la un acord cu privire la cauzele vaginozei bacteriene, dar se știe că nu este transmisă sexual, ci este provocată de un dezechilibru al florei bacteriene din vagin, scrie eva.ro.

Ca factori de risc, vaginoza bacteraină este prezentă la femeile active sexual sau la cele care au reluat activitatea intimă după o perioadă lungă de repaus sexual. Se estimează că această afecțiune este prezentă la circa 30% dintre femeile aflate la vârsta reproducerii, dar poate „lovi” la orice vârstă.

În ceea ce privește simptomele vaginozei bacteriene, cele mai comune sunt mirosul neplăcut (asemănător celui de pește), secrețiile consistente de culoare albă sau gri și senzația de arsură resimțită la urinare sau în timp ce faci sex.

Vaginoza bacteriană se tratează ușor, dar trebuie să fii atentă mai ales dacă ești însărcinată, deoarece poate provoca nașterea prematură.

Boli cu transmitere sexuală

Alte afecțiuni caracterizate prin mirosuri neplăcute emanate de zona intimă sunt infamele boli cu transmitere sexuală. Cel mai probabil, este vorba despre trichomoniază, respectiv infecția cu parazitul Trichomonas vaginalis. Întâlnită mai des la femei decât la bărbați, această afecțiune nu prezintă simptome, în majoritatea cazurilor. Atunci când o face, cele mai comune semne sunt secrețiile vaginale de culoare verde sau galbenă, spumoase, care pot mirosi a pește, dar și senzația de arsură din zona intimă.

Candidoza

Cea mai comună infecție vaginală este semn al unui dezechilibru în flora bacteriană a vaginului și e provocată cel mai adesea de un abuz de antibiotice. Afecțiunea este provocată de ciuperca Candida albicans și are drept principale simptome secrețiile groase, albe, urât mirositoare (mirosul este asemănător drojdiei), dar și senzația de mâncărime sau de usturime la urinare. Candidoza nu se transmite pe cale sexuală.

Alte cauze ale mirosului vaginal neplăcut

Nu numai bolile provoacă acest disconfort, ci adesea poate fi vorba despre un factor mult mai puțin îngrijorător. Iată care ar mai putea fi cauzele mirosului neplăcut din zona intimă!

Schimbările hormonale

De multe ori, mirosurile neplăcute pot apărea la menstruație sau la ovulație, deoarece atunci hormonii își fac de cap cu corpul tău. Și femeile aflate la menopauză pot experimenta acest fenomen, din cauza scăderii producției de estrogen.

Transpirația

Teoretic cel puțin, transpirația nu miroase, ci dobândește un miros neplăcut atunci când intră în contact cu bacteriile de la suprafața pielii. Dacă obișnuiești să porți haine strâmte sau ai un surplus de kilograme, acest fenomen se poate accentua.

Unele alimente

Experții înclină să creadă că sunt alimente care pot provoca mirosuri corporale. Cele mai comune dintre acestea sunt usturoiul, ceapa, broccoli, brânza cu mucegai, varza sau peștele. Dacă bănuiești că e cazul și pentru tine, scoate respectivul aliment din dietă și observă schimbările.

CITEŞTE ŞI: Specialiştii ştiu de ce are nevoie vaginul pentru a fi sănătos: NU purtaţi lenjerie intimă!

Cum scapi de mirosurile neplăcute

Mirosurile neplăcute nu sunt cel mai adesea motiv de îngrijorare, dar îți pot compromite reputația. Iată care sunt măsurile la care să apelezi!

Poartă lenjerie din bumbac și haine care lasă pielea să respire

Astfel previi ca transpiraţia să fie responsabilă pentru mirosurile neplăcute din zona ta intimă.

Schimbă zilnic lenjeria intimă și hainele după ce ai făcut sport

Nu e vorba numai de faptul că aceste articole vestimentare ar mirosi, dar umezeala acumulată poate conduce la dezvoltarea bacteriilor care produc mirosul neplăcut.

Ia probiotice sau mănâncă iaurt

Probioticele, administrate fie ca suplimente, fie prin alimentele bogate în ele, dezvoltă populația de bacterii bune (lactobacili) din zona vaginală.

Comentarii: