SANATATE

NU ignora tartrul! Este cauza unor probleme grave care te pot lăsa fără dinți

Foto: Pinterest.com

Igiena necorespunzatoare nu este responsabila doar pentru aparitia cariilor dentare, dar este si cauza principala a inflamatiei gingiilor si a altor tesuturi care sustin dinti. Tartrul este o placa bacteriana calcificata care se aseaza in jurul dintilor.

Mai intai inflameaza marginea gingiei si apoi, treptat, inflamatia se poate extinde pana la tesuturile mai adanci, pana ajunge la osul care se retrage si, in consecinta, dintele incepe sa se miste si apoi sa cada. Episoadele acute ale acestui proces se numesc abcese parodontale si provoaca probleme si durere.

Colonizarea inițială

Primele bacterii care colonizeaza suprafata dintilor sunt in principal gram-pozitive, cocci, in special din speciile de streptococi si cocobacili, potrivit clicksanatate.ro. Colonizarea initiala se caracterizeaza printr-o depunere a acestora, trecatoare si reversibila la dinte.

In timp, aceasta depunere devine mai puternica si mult mai greu de indepartat. Apar bacterii filamentoase care inlocuiesc treptat bacteriile cocoide. Treptat, exista, de asemenea, modificari ale tesuturilor moi in gingia adiacenta, inclusiv imflamarea si umflarea, care dau nastere la formarea unui sant gingival profund, un mediu ideal pentru dezvoltarea microbioticelor anaerobe (nu au nevoie de aer pentru a se dezvolta).

CITEȘTE ȘI: Gesturi pe care trebuie să le eviți după ce mănânci: De ce nu e bine să bei cafea, să mănânci fructe sau să te speli pe dinti

Bacteriile anaerobe

Bacteriile anaerobe care colonizeaza aceasta regiune subgingivala includ tije mobile si spirochete. Cele mai multe dintre speciile bacteriene suspectate in prezent de cauza bolii parodontale sunt specii anaerobe, gram-negative, a caror principala nisa este regiunea subgingivala. In acest mediu protejat, ele sunt intr-o pozitie excelenta pentru a participa la distrugerea tesuturilor din jurul dintelui, cu mentinerea si extinderea ulterioara a habitatului lor subgingival.

Prezenta bacteriilor specifice in sant este un element indispensabil pentru determinarea bolilor parodontale inflamatorii. Prezenta microorganismelor nu este suficienta pentru a produce distrugeri care apar in tesuturile de sustinere ale dintilor.

Flora bacteriana

Flora bacteriana declanseaza, de fapt, un raspuns imun complex (reactie de aparare la stimuli iritanti) al organismului gazda. Acest raspuns este, in cele din urma, responsabil pentru distrugerea care are loc in tesuturile parodontale. Gingivita care afecteaza gingia marginala se distinge si este reversibila dupa o terapie adecvata si parodontita care determina o distrugere ireversibila a tesuturilor de sustinere a dintelui (ligamentul parodontal, os alveolar).

Pentru a preveni astfel de probleme, este necesara efectuarea regulata a detartrajului.

Boli care pot interveni dacă nu avem grijă de dinții noștri:

1. Gingivita.

Aceasta afecteaza gingia marginala si se caracterizeaza prin inrosirea marginii gingivale, edem (umflare), sangerare si uneori hipertrofie gingivala (cresterea dimensiunii).

2. Parodontita.

Este un grup de boli caracterizate prin distrugerea aparatului de sustinere a dintilor. Clinic, se manifesta cu pierderea atasamentului si a oaselor, formarea buzunarului si uneori formarea recesiunii. Acestea sunt clasificate, conform Federatiei Europene de Parodontologie, in:

– Parodontita cu debut precoce, care se dezvolta la o varsta frageda;

– Parodontita adulta, care se dezvolta dupa varsta de 35 de ani (cea mai frecventa);

– Parodontita necrotizanta.

CITEȘTE ȘI: Îţi distrugi singur dantura! Şapte greşeli în timpul spălatului pe dinţi

Bolile parodontale sunt strans legate de stilul de viata, sunt cauzate de unele specii de bacterii si sunt influentate in cursul lor de numerosi factori locali (igiena orala proasta) si de factori generali sau sistemici (predispozitie genetica, fumat, diabet, stres, administrarea unor medicamente ).

In prezent, parodontita este una din principalele cauze ale pierderii dintilor in Romania. In multe cazuri, acestea nu sunt diagnosticate la timp si consecintele sunt grave. Parodontita poate reprezenta un factor de risc pentru posibila aparitie a infectiilor in sange. Prin urmare, boala parodontala trebuie diagnosticata si tratata cu atentie. De cele mai multe ori este suficient sa se stabileasca o terapie de intretinere pentru a-i controla evolutia (vizitele la dentist, indepartarea iritantilor locali cu proceduri necomplicate, cum ar fi indepartarea tartrului sau curatarea gingivala, igiena orala exacta la domiciliu), fara a apela ulterior la interventii mai complexe si costisitoare.

Prevenirea si un detartraj efectuat la timp sunt foarte eficiente in majoritatea cazurilor.

Comentarii: