SANATATE

Nu vei mai uita nimic important: Opt obiceiuri care îţi asigură o memorie perfectă

sheknows.com

Probabil ca au auzit ca exista cateva strategii care te pot ajuta sa uiti mai rar si sa iti imbunatatesti capacitatea de memorare. Cu alte cuvinte, exista solutii care te pot ajuta sa iti antrenezi creierul pentru a avea o memorie de invidiat. Iata opt din obiceiurile zilnice ale persoanelor care se remarca printr-o capacitate mare de memorare.

1. Stabilesc rutine

Pentru a-ti elibera creierul si a putea sa iti amintesti usor informatiile noi si importante, nu iti consuma energia incercand sa iti amintesti unde ai pus cheile. Rutinele sunt de mare folos pentru memorie, pentru ca te ajuta sa fii eficient si nu este necesar sa cheltui din energia creierului pentru lucrurile previzibile cotidiene. Eficienta in activitatile de zi cu zi te ajuta sa fii mai atent asupra lucrurilor importante din viata ta, potrivit acasa.ro.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului, efecte devastatoare: Impotenţă, pierderi de memorie, risc de cancer/ Sfatul unui renumit profesor american

2. Isi folosesc simturile

Daca trebuie sa pui ceva intr-un loc nou, spune cu voce tare „Imi pun ochelarii de soare pe masa, langa usa.” Sau, cand intalnesti o persoana noua, repeta-i numele cu voce tare. Acesta este unul dintre acele exercitii de memorie care ajuta la mentinerea agerimii cognitive.

3. Nu fac mai multe lucruri simultan

Nu este de mirare ca nu ne putem aminti diverse lucruri daca atentia noastra este impartita. Folosind mai putine informatii la un moment dat, suntem capabili sa ne concentram mai bine, sa asimilam cunostinte noi si sa construim retele in creier. Filtrarea distragerilor in timpul acestui proces imbunatateste concentrarea si duce la imbunatatirea memoriei.

4. Mediteaza

O modalitate de a creste puterea de concentrare si de a stimula memoria, este meditatia. Primul pas catre imbunatatirea functiei creierului este calmarea acestuia, iar meditatia te poate ajuta sa iti linistesti mintea, sa lasi deoparte gandurile anxioase si stresante si sa iti imbunatatesti concentrarea.

5. Organizeaza informatiile

Elibereaza-ti memoria folosind ajutoare externe pentru organizarea informatiilor. Configurarea memento-urilor pentru ceea ce trebuie sa faci in fiecare zi sau notarea lor intr-o agenda te poate ajuta. Obiceiul de a scrie lucrurile pe hartie duce la consolidarea informatiilor in memoria ta.

6. Se conecteaza cu natura

Conectarea cu natura poate creste capacitatea de memorare cu pana 20%. Similar cu meditatia, plimbarile prin natura calmeaza gandurile anxioase si stresante care incurca memoria. Totodata, conectarea cu natura ofera creierului o pauza de la multitask-ing oferindu-i sansa sa isi imbunatateasca performanta mai tarziu.

CITEȘTE ȘI: Efectele stresului asupra creierului: de la îmbătrânire ”cu câțiva ani” la pierderea memoriei / STUDIU

7. Dorm cel putin sapte ore pe noapte

Studiile arata ca persoanele care dorm sapte ore in fiecare noapte au memoria mai buna decat persoanele care dorm mai putin de cinci ore, sau mai mult de noua ore. Cele sapte ore de somn par sa fie suficiente pentru modificarile chimice necesare creierului ca sa asimileze noi abilitati sau fapte in memoria pe termen lung. Somnul intareste conexiunile dintre celulele creierului si diferite regiuni ale acestuia si muta informatiile in zonele eficiente pentru stocare.

8. Isi rezerva momente de somn in cursul zilei

Se pare ca somnul de noapte nu este singurul care contribuie la imbunatatirea memoriei. Studiile au dovedit ca un somn scurt in timpul zilei poate ajuta considerabil la consolidarea acesteia.

Comentarii: