NUTRITIE SANATATE

Nucile care pot face rău creierului

Foto: Pinterest.com

Nucile care pot face rău creierului. Gastroenterologul rus Dr. Lyudmila Sukhorukova semnalează pericolul neașteptat al nucilor pentru sistemul nervos central. Gastroenterologul Sukhorukova avertizează: nucile și alunele pot dăuna creierului dacă sunt consumate în cantități mari.

Nucile care pot face rău creierului

„Dacă mâncați prea multe nuci, acestea pot cauza probleme cu funcția creierului. Alunele în cantități mari au, de asemenea, un efect negativ asupra vaselor de sânge ale creierului. Este mai bine ca persoanele cu diabet sau diateză să nu consume deloc aceste din urmă nuci”, spune Dr. Lyudmila Sukhorukova.

CITEȘTE ȘI: Cum este afectat creierul de cafea: Studiul care aduce noi informații

Medicul menționează că diverse nuci, dacă sunt folosite excesiv, pot provoca modificări negative în organism. De exemplu, migdalele pot provoca probleme renale, în plus, nucile pot provoca alergii severe, iar la copii – psoriazis sau eczeme.

Dr. Sukhorukova reamintește, de asemenea, despre conținutul ridicat de calorii al nucilor. Nucile Macadamia sunt deosebit de bogate în calorii (o ceașcă conține aproape o mie de kilocalorii). În plus, produsul poate fi o sursă de toxine. Astfel de substanțe se găsesc, de exemplu, în castane de cal – consumul lor poate duce la deteriorarea sănătății cu un atac de vărsături, a avertizat expertul.

Beneficiile nucilor

Grăsimile și proteinele sunt principalele componente ale nucilor, motiv pentru care acest produs este atât de sățios și bogat în calorii. Proteinele sunt cel mai important element de construcție al celulelor noastre. 70% din proteine sunt aminoacizi esențiali, pe care organismul nu îi poate produce singur și trebuie obținuți din alimente. Cantitatea de proteine din multe tipuri de nuci este comparabilă cu cea din carne și pasăre, astfel încât nucile sunt o parte importantă a unei diete vegetariene.

Grăsimile, ca și proteinele, sunt esențiale pentru construirea celulelor. De exemplu, creierul este format din 60% grăsimi. În plus, grăsimile sunt cei mai importanți furnizori de energie. Principalele grăsimi din nuci sunt mononesaturate și polinesaturate, sunt sigure pentru vasele de sânge și pot influența reducerea colesterolului. Acesta este motivul pentru care nucile sunt incluse în dieta terapeutică pentru pacienții hipertensivi – așa-numita dietă DASH. Împreună cu alte alimente permise în această dietă, nucile sunt sărace în sodiu, dar bogate în calciu, magneziu, potasiu și vitamine B.

Cantitatea de grăsimi sănătoase variază în funcție de tipul de nucă. De exemplu, 30 de grame de caju conțin 15 grame de grăsimi, în timp ce nucile macadamia conțin 22 de grame. Nucile sunt bogate în acizi grași nesaturați omega-3.

Necesarul zilnic de acest element poate fi acoperit cu doar 30 de grame de nuci. Omega-3 protejează vasele de sânge, susține funcția mușchiului cardiac, previne apariția osteoporozei și ajută la menținerea acuității vizuale.

În Statele Unite au fost efectuate studii care arată că persoanele în vârstă care consumă 4 porții de nuci pe săptămână au funcțiile cognitive mai bine conservate, reducerea biomarkerilor asociați cu inflamația internă și un risc redus de deces din cauza bolilor coronariene.

CITEȘTE ȘI: Cum să îmbunătățești, în mod natural, circulația sângelui la nivelul creierului

Daunele aduse de nuci

Ca multe alte alimente, nucile au unele restricții de consum.

Conținutul ridicat de grăsimi (în ciuda beneficiilor lor incontestabile pentru sănătate) este motivul pentru care nucile sunt un produs foarte caloric. De exemplu, 100 g de nuci macadamia conțin 718 kcal, iar 100 g de caju și alune conțin 628 kcal. Consumul excesiv de nuci, chiar dacă mâncați sănătos în general, poate duce la creșterea în greutate. Este adevărat că grăsimile vegetale sunt digerate mai lent decât carbohidrații rapizi (dulciuri și făină) și vă permit să nu vă simțiți foame mai mult timp.

Limita sigură este de cel mult 30 de grame de nuci pe zi, de 3-4 ori pe săptămână. Pentru nucile de macadamia și de Brazilia, care sunt campioanele caloriilor, doza zilnică recomandată este și mai mică – 20 de grame.

Comentarii: