Ce efect are apa asupra colesterolului. Nutriționistul Dr. Tatyana Meshcheryakova a subliniat importanța de a bea apă pentru a normaliza nivelul colesterolului . Expertul a împărtășit că a bea suficientă apă ajută la normalizarea colesterolului din sânge.
Subliniind importanța menținerii unui regim corect de hidratare, nutriționistul a menționat: atunci când organismul nu primește apă în cantitatea necesară, procesele de producere a colesterolului sunt activate. (Expertul a precizat că până la 80% din totalul colesterolului care circulă în sânge este colesterol endogen, care este sintetizat chiar de organism).
CITEȘTE ȘI: Doar o linguriță de boabe de muștar și vei scăpa de problemele cu colesterolul mărit: Cum funcționează
Ce efect are apa asupra colesterolului
„Colesterolul este implicat în construcția membranelor celulare. În caz de deshidratare cronică sau de consum scăzut de apă, pentru a menține funcționarea normală a celulelor și pentru a le proteja de pierderea semnificativă de lichid intracelular, organismul va fi obligat să sintetizeze cantități suplimentare și, prin urmare, excesive de colesterol”, explică Dr. Meshteryakova.
Medicul subliniază că, pentru a preveni hipercolesterolemia, trebuie consumați zilnic cel puțin 30 ml de apă potabilă pură pe kilogram de greutate. În plus, adaugă Dr. Meshteryakova, renunțarea la băuturile inutile – în principal carbogazoase și dulci – ajută la normalizarea colesterolului din sânge.
Vorbind despre alimentația care ajută la normalizarea nivelului de colesterol, nutriționistul recomandă consumul suficient de alimente care îmbunătățesc procesele de metabolizare a grăsimilor. Printre acestea, ea a evidențiat sursele de acizi grași polinesaturați omega-3, precum și legumele și cerealele bogate în fibre.
Expertul explică faptul că astfel de produse sunt capabile să crească nivelul de colesterol „bun” din sânge, datorită căruia metabolismul grăsimilor este normalizat și se împiedică creșterea concentrației de colesterol „rău”, principalul provocator al plăcilor aterosclerotice.
Beneficiile apei potabile pentru organism
Consumul regulat ajută la eliminarea din organism a sărurilor și toxinelor care se acumulează și ne înfundă celulele. Lichidul stabilizează funcționarea rinichilor, acționând ca un filtru și purificând organismul.
Dacă beți apă frecvent și regulat, aceasta va ajuta la arderea grăsimilor, deoarece nu conține calorii. Cu cât corpul conține mai puține lichide, cu atât este mai ușor să luați în greutate în exces. Un stomac plin amorțește senzația de foame și reduce apetitul, ceea ce favorizează pierderea în greutate.
Pe lângă eliminarea deșeurilor, echilibrul hidric contribuie și la funcționarea normală a sistemului digestiv. Reduce riscul de apariție a bolilor infecțioase și este un lubrifiant natural pentru articulații.
Apa este un excelent termoregulator, ea „răcește” corpul fierbinte și normalizează temperatura corpului. Consumul regulat pe stomacul gol este o bună prevenire a bolilor de inimă. O persoană care consumă o cantitate suficientă de apă pe zi reduce la minimum riscul de infarct, potrivit actualno.com.
Consumul adecvat de apă este benefic pentru funcționarea creierului. Memoria slabă, iritabilitatea și problemele de concentrare sunt simptome ale deshidratării. O piele frumoasă, netedă, strălucitoare și un păr sănătos sunt imposibile fără un aport adecvat de lichide.
CITEȘTE ȘI: Fructul care scade, cu succes, colesterolul: Consumă-l în fiecare zi
Un pahar plin de apă, băut pe stomacul gol, are beneficii maxime, deoarece organismul, după ce a pierdut hidratarea în timpul somnului, trebuie să fie hidratat după trezire. Dacă nu puteți bea un pahar de apă dimineața, atunci ceaiul verde rece și fierbinte vă va potoli bine setea.
Datorită apei, organismul este capabil să își îndeplinească corect funcțiile, și anume:
- livrarea de nutrienți către toate organele;
- furnizarea de oxigen la plămâni;
- menținerea funcției inimii;
- eliminarea substanțelor prelucrate;
- asigurarea stabilității mediului intern;
- menținerea temperaturii în limite normale;
- menținerea unui sistem imunitar capabil să reziste la boli.