SANATATE

Nutrientul care previne o boală gravă – Efectul benefic al Omega 3 și alimentele în care se găsește

Foto: Pinterest.com

Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți pe care îi obțineți din alimente (sau suplimente) care ajută la construirea și menținerea unui organism sănătos. Ele sunt cheia structurii fiecărui perete celular. De asemenea, sunt o sursă de energie și ajută ca inima, plămânii, vasele de sânge și sistemul imunitar să funcționeze corespunzător.

De câte tipuri sunt acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate. Există trei tipuri de Omega-3.

Acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) provin în principal din pește. Acidul alfa-linolenic (ALA), cel mai frecvent acid gras Omega-3 din majoritatea dietelor occidentale, se găsește în uleiurile și nuci vegetale (în special în nuci), semințele de in și uleiul de in, legumele cu frunze verzi și unele grăsimi animale. Corpul uman folosește în general ALA pentru energie, iar conversia în EPA și DHA este foarte limitată.

Nivelurile de DHA sunt deosebit de ridicate în retină (ochi), creier și spermatozoizi.

Nu numai că organismul tău are nevoie de acești acizi grași pentru a funcționa la cote maxime, dar oferă și unele beneficii mari pentru sănătate, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum influențează sănătatea ficatului probioticele luate împreună cu Omega3: Are legătură cu grăsimea de pe acesta

Ce beneficii oferă acizii grași Omega-3

Cea mai puternică dovadă are de-a face cu bolile de inimă. Acizii grași Omega-3 par să ajute inima să bată într-un ritm constant și să nu se deplaseze într-un ritm neregulat periculos sau potențial fatal1.

Acizii grași Omega-3 scad, de asemenea, tensiunea arterială și ritmul cardiac, îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și, la doze mai mari, scad trigliceridele și pot ușura inflamația, care joacă un rol în dezvoltarea aterosclerozei.

Mai multe studii mari au evaluat efectul peștelui sau uleiurilor de pește asupra bolilor de inimă. În Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto Miocardio (cunoscut sub numele de Proba de Prevenire GISSI), supraviețuitorii unui atac de cord care au luat o capsulă de 1 gram de grăsimi Omega-3 în fiecare zi timp de trei ani au avut mai puține șanse de a se mai confrunta cu această problemă decât cei care au luat un placebo 2.

De altfel, specialiștii spun că suplimentele cu Omega-3 îmbunătățesc simptomele unor afecțiuni precum astmul, poliartrita reumatoidă, lupusul și bolile inflamatorii intestinale.

Ce impact au acizii grași Omega-3 asupra riscului de diabet?

Dislipidemia diabetică este caracterizată prin hipertrigliceridemie, lipoproteine cu densitate ridicată (HDL) scăzută, lipimee postprandială – toate acestea par a fi factori predispozanți majoritari pentru diferite complicații macrovasculare.

Un studiu dat publicității în septembrie 2017 arată că acizii grași Omega-3 ar fi de ajutor în cazul pacienților predispuși la diabet 2. Potrivit autorilor cercetării, o dietă echilibrată, bogată în acizi grași Omega-3, îmbunătățește sănătatea intestinului, lucru care ar putea avea beneficii în direcția obezității și a diabetului de tip 2. O echipă de cercetători din Nottingham și Londra a comparat modul în care diversele diete afectează flora intestinală. Oamenii de știință au spus că persoanele care mănâncă din belșug alimente probiotice, fibre și uleiuri bogate în acizi grași Omega-3 (uleiuri care se găsesc adesea în carnea de pește) beneficiază de o floră intestinală mai sănătoasă și au o stare de sănătate mai bună.

În timpul acestui studiu realizat pe un număr de 800 de femei de vârstă mijlocie, cercetătorii au analizat modul în care un aport mai mare de Omega-3 a afectat trilioanele de virusuri, bacterii și fungi (ciuperci microscopice) care trăiesc în intestine, cunoscute și sub numele de microbiom.

Studiul a arătat că femeile care au consumat cu regularitate cantități mai mari de Omega-3 au realizat că stau mai bine la capitolul sănătatea florei intestinale. Beneficiile pentru sănătate ale diverselor microbiomuri sunt semnificative, deoarece se crede că acest lucru poate să ajute la scăderea riscului de obezitate și de diabet de tip 2.

Deși acest studiu arată că acizii grași Omega-3 ar avea efecte benefice pentru pacienții cu diabet, studii mai noi contrazic această cercetare din 2017.

În timp ce consumul mai multor alimente bogate în acizi grași Omega-3 poate reduce riscul de atac de cord, asta nu pare să reducă riscul de a dezvolta diabet, potrivit unui studiu publicat în The BMJ 3. Creșterea consumului de acizi grași Omega-3 are un efect redus sau deloc asupra riscului de diabet de tip 2, potrivit cercetărilor de la Universitatea din East Anglia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comandat această revizuire sistematică înainte de actualizarea iminentă a ghidurilor sale alimentare privind grăsimile. Alte măsuri ale riscului de diabet – inclusiv glucoza din sânge, insulina și hemoglobina glicată – au fost neschimbate de consumul de ulei de pește. Cercetătorii susțin că oamenii nu ar trebui încurajați să ia suplimente de ulei cu Omega-3 pentru prevenirea sau tratamentul diabetului.

Analiza include rezultatele a 83 de studii randomizate controlate care au implicat 121.070 de persoane cu și fără diabet. Participanții includ bărbați și femei din America de Nord, America de Sud, Europa, Australia și Asia în studiile publicate din 1960 până în 2018.

În plus, peste 58.000 de participanți li s-a spus fie să-și mărească grăsimile polinesaturate, fie să-și mențină aportul obișnuit timp de cel puțin șase luni. Patru la sută dintre participanții au dezvoltat în cele din urmă diabet, dar nu a existat nicio diferență de risc între diferite grupuri. Deși nu au existat informații suficiente despre ALA, Omega-6 sau grăsimile polinesaturate totale care au efecte protectoare sau dăunătoare, în mod clar nu a existat niciun efect legat de diabet și beneficiile grăsimilor Omega-3 cu lanț lung.

CITEȘTE ȘI: Cum poți crește aportul de Omega-3: Suplimentul care are grijă de inima și ficatul tău

Cercetătorii au găsit, de asemenea, puține dovezi că dozele mari de grăsimi Omega-3 cu lanț lung (mai mult de 4,4 g pe zi) pot avea efecte negative asupra riscului de diabet și metabolismului glucozei.

Aceștia spun că dacă oamenii aleg să ia capsule suplimentare de ulei de pește pentru a trata sau a preveni diabetul sau pentru a reduce nivelul de trigliceride din sânge, atunci ar trebui să utilizeze doze mai mici de 4,4 grame pe zi pentru a evita posibilele rezultate negative.

Discută mai întâi cu medicul despre luarea unui supliment. Acesta pot avea recomandări specifice, în funcție de starea ta de sănătate și de celelalte medicamente pe care le iei.

Comentarii: