SANATATE

Cum influențează sănătatea ficatului probioticele luate împreună cu Omega3: Are legătură cu grăsimea de pe acesta

playtech.ro

Steatoza hepatică, popular cunoscută și sub denumirea de boala ficatului gras, apare în urma acumulării excesive de grăsimi la nivelul ficatului. Potrivit unor cercetări recente, combinația dintre acizii grași Omega-3 și probiotice poate avea efecte benefice la pacienții care suferă de steatoză hepatică non-alcoolică.

Boala ficatului gras înseamnă că există prea multă grăsime în interiorul ficatului, ceea ce, în timp, poate să afecteze funcția acestui organ și să provoace leziuni hepatice. Persoanele cu exces de greutate, diabeticii, hipertensivii și cei cu colesterol mărit au un risc mai mare de a dezvolta steatoză hepatică non-alcoolică.

Multe persoane afectate pot să nu aibă niciun simptom care să le atragă atenția, dar dacă acestea apar în cele din urmă, pot include oboseală severă, slăbiciune, pierdere în greutate, îngălbenirea pielii sau a ochilor, vene în pânză de păianjen și mâncărime de lungă durată. Consultul medical este important, deoarece, dacă nu se iau măsuri, steatoza hepatică poate duce la ciroză, o afecțiune mult mai gravă, care poate avea consecințe fatale, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Concluzia-surpriză a cercetătorilor israelieni: Când sunt utile şi când sunt periculoase probioticele

Stetoza hepatică se tratează prin ajustarea stilului de viață

Cum nu există tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală pentru a trata ficatul gras, singurul remediu este schimbarea stilului de viață. Acest lucru include o alimentație potrivită, activitate fizică regulată și limitarea alcoolului. Anumite alimente și suplimente alimentare pot contribui la vindecarea ficatului gras non-alcoolic, iar dintre acestea, combinația dintre probiotice și acizii grași Omega 3 pare să scadă semnificativ grăsimea de la nivelul ficatului.

Probioticele cu Omega 3, combinație eficientă de tratament pentru steatoza hepatică

Rezultatele unui studiu clinic la care au luat parte persoane adulte, unele cu diagnostic de diabet zaharat tip II asociat steatozei, confirmă rezultatele obținute în urma altui studiu pe animale. O parte dintre pacienții care au participat la studiu au primit o combinație de probiotice suplimentate cu 250 mg de in și 250 mg ulei din germeni de grâu (fiecare cu 1% la 5% acizi grași omega-3) și o parte dintre ei au primit placebo.

Echipa de cercetare a arătat că administrarea concomitentă de probiotice și acizi grași Omega 3 a fost eficientă în steatoza heaptică: a redus grăsimea de la nivelul ficatului, a îmbunătățit profilul lipidic seric, a îmbunătățit profilul metabolic și a redus inflamația cronică sistemică.

Pe parcursul perioadei de studiu s-au urmărit scoruri pentru evaluarea indicelui de steatoză hepatică atât la pacienții care au primit probiotice și acizi grași Omega 3, cât și la pacienții care au primit placebo, scăderea acestor scoruri fiind semnificativă în grupul cu probiotice comparativ cu placebo.

Tratamentul a redus și markerii de inflamație

Totodată a existat o scădere semnificativă a markerilor inflamației sistemice cronice – TNF alfa, interleukina (IL) -1b, IL-6, IL-8, interferonul gamma – numai la unii pacienți din grupul probiotic; au existat și scăderi ușoare dar nesemnificative statistic ale greutății corporale și ale circumferinței taliei în grupul care a primit probiotice și acizii grași Omega 3.

De unde se pot lua probioticele cu Omega 3?

Probioticele și acizii grași Omega 3 pot fi administrate, la recomandarea medicului, sub formă de capsule, important este să fie unele de calitate, certificate. Există însă posibilitatea de a oferi organismului probiotice și acizi grași Omega 3 și din alimentație.

Alimente cu Omega 3

Printre alimentele care conțin acizi grași Omega 3 se află:

  • Somonul
  • Sardinele
  • Heringul
  • Uleiul de pește
  • Semințele de chia
  • Semințele de in
  • Semințele de cânepă
  • Gălbenușul de ou
  • Nucile
  • Varza de Bruxelles
  • Spanacul

CITEȘTE ȘI: Sursele alimentare de PROBIOTICE mai puțin cunoscute

Alimente probiotice

Printre alimentele care conțin probiotice din belșug se numără:

  • Varza murată și alte murături
  • Măslinele verzi
  • Chefirul
  • Brânza cottage cu mai puțin de 5% grăsime
  • Iaurtul grecesc
  • Ciocolata neagră

Medicul specialist este singurul în măsură să facă anumite recomandări de alimente sau suplimente în caz de steatoză hepatică non-alcoolică sau orice altă afecțiune hepatică. Înainte de a folosi combinația de acizi grași Omega 3 și probiotice pentru combaterea sau prevenirea steatozei hepatice, este recomandat, deci, să se ceară sfatul medicului.

Comentarii: