NUTRITIE

Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: De ce să mănânci desert la sfârștul mesei

nbcnews.com

Mihaela Bilic este cunoscută pentru recomandările sale care nu coincid întotdeauna cu principiile clasice de nutriţie. Medicul a vorbit recent despre desert, demontând regulile legate de consumarea acestuia.

Desertul mâncat la sfârşitul mesei îngraşă mai puţin

Într-o postre pe contul sau de Instagram, specialistul în nutriţie a spus că desertul nu trebuie consumat singur, fără a fi asociat cu alte alimente, aducând argumente. „Desertul mâncat la sfârşitul mesei îngraşă mai puţin decât atunci când e mâncat pe burta goală. Când e vorba de făinoase şi dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci şi viteza cu care glucoza sau carbohidraţii trec în sânge. Este aşa numitul indice glicemic, care măsoară creşterea glicemie în sânge după o masă cu glucide. Şi, cu cât creşterea este mai mare şi mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngraşă mai tare”, a scris Mihaela Bilic.

CITEȘTE ȘI: Cum scapi de constipație: Fructul recomandat de Mihaela Bilic – Conține o cantitate mare de fibre

După desert vine… foamea

„Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid şi mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârşitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor şi viteza cu care trece în sânge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă”, a completat medicul.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic explică: De ce e mai bine să mănânci pâine la salata cu roșii și brânză

„Şi mai e un aspect negativ de care trebuie să ţinem cont: creşterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzaţie de foame. Nu-i aşa că după un dulce aveţi poftă de ceva sărat? Zahărul se joacă cu glicemia noastră sus-jos ca dinţii unui fierăstrău şi în loc să ne sature, mai degrabă ne deschide apetitul. Zahărul cere alt zahăr şi dulciurile mâncate pe burta goală chiar îngraşă mai tare!”, a explicat Mihaela Bilic.

Comentarii: