REVIEW

O bucătărie curată cu un efort minim: Strategia care te ajută să faci curat în timp record

nbcnews.com

Bucataria este inima casei, spun italienii si, daca te gandesti cu atentie, chiar asa este. Bucataria este locul in care iti incepi ziua si in care iti petreci destul de mult timp alaturi de familie, in jurul mesei. Totusi, sa faci curatenie in bucatarie poate fi una dintre activitatile cele mai plictisitoare de pe lista ta de lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti mentine casa ingrijita si curata. Nu numai ca este o activitate care iti consuma foarte mult timp dar, dupa ce ai gatit, poate arata ca si cum nu ai mai fi curatat-o de secole.

Acum, cand suntem obligati sa ne petrecem atat de mult timp acasa, poti profita pentru a-ti aranja bucataria asa cum iti doresti. Daca ai un buget disponibil pentru asta, poti pune in aplicare chiar si cateva noi idei amenajare bucatarie. Orice ai alege sa faci, noi iti prezentam cateva recomandari pentru a-ti curata bucataria rapid si fara mari batai de cap:

Planul de atac

Uneori, cand ne gandim la cat de multe lucruri am vrea sa facem, nici nu stim cu ce anume sa incepem. Daca este si cazul tau, trebuie sa stii ca varianta optima este sa incepi intotdeauna de sus in jos, respectand ordinea pe orizontala. De asemenea, un truc care te va ajuta sa castigi timp este sa incepi cu activitatile care nu necesita prezenta ta constanta, recomanda acasa.ro. De exemplu, poti incepe prin a dezegheta frigiderul si a aplica o solutie de curatare pe aragaz. Intre timp, poti face multe alte lucruri.

CITEȘTE ȘI: Știai că și ceainicul poate fi o sursă de boli? Cum îl poți curăța eficient

Secretele bunicii

Chiar daca avem la dispozitie solutii moderne, uneori, vechile trucuri ale bunicii se pot dovedi chiar si mai rapide. De exemplu, poti scapa de depunerile de calcar si de piatra din jurul robinetului de la bucatarie infasurand in jurul sau o carpa imbibata in otet. Lasa-o acolo timp de cel putin o jumatate de ora – o ora a fi ideal – si pregateste-te sa fii uimita de rezultate.

De asemenea, pentru a curata scurgerea chiuvetei din bucatarie, toarna in ea cateva linguri de bicarbonat. Toarna peste el o jumatate de litru de otet si lasa solutia sa actioneze. Nu numai ca te va scapa de resturile alimentare si de grasimea depusa pe teava de scurgere, dar te scapa si de mirosul neplacut care vine uneori din aceasta zona.

Totodata, poti folosi otetul si pentru a curata cuptorul cu microunde. Adauga parti egale de apa si otet intr-un bol cu gura larga si baga-l in cuptorul cu microunde pentru doua-trei minute. Aburii care se vor vor forma in urma incalzirii apei cu otet te vor ajuta sa cureti usor peretii cuptorului cu microunde. Ca sa cureti rapid gratiile aragazului, poti folosi amoniac.

Gandeste minimalist

Unul dintre motivele pentru care bucatariile noastre pot parea deseori dezordonate este aglomerarea prea mare de produse si obiecte intr-un spatiu care, chiar si in cazurile in care este generos, ramane limitat. Asadar, daca vrei sa faci curatenie in profunzime si sa iti fie mai usor sa cureti si cu alte ocazii, invata sa gandesti minimalist.

Renunta la toate canile, farfuriile sau castroanele pe care le folosesti mult prea rar sau care sunt ciobite. Inainte sa le arunci, gandeste-te daca nu cumva cunosti pe cineva care s-ar putea bucura de cele care sunt in stare buna, de exemplu o ruda sau o prietena care s-a mutat recent si nu are prea multe din cele necesare. Acelasi lucru este valabil si pentru borcanele sau caserolele goale pe care le tii in camara sau in dulapuri. Fa o estimare despre ce si cate dintre ele folosesti in mod frecvent si renunta la toate celelalte.

Verifica tot ce pastrezi in camara

Cred ca tuturor ni s-a intamplat sa cumparam ceva si sa constantam ulterior ca mai aveam deja acelasi produs in camara sau in dulapurile de depozitare. Pentru a economisi bani, dar si timp cand faci curatenie, verifica intotdeauna ce produse ai in camara inainte sa pleci la cumparaturi. Arunca toate produsele expirate, poate fi vorba de pungi de faina, gris sau malai, cutii de paste sau chiar cutii de conserve. Arunca tot ce nu mai poate fi folosit si gandeste-te bine daca vrei sa le inlocuiesti sau nu.

De asemenea, verifica toate cutiile de ceai si pliculetele cu condimente. Arunca tot ce nu ai mai folosit de mult timp si rearanjeaza-ti dulapurile si sertarele. Nu uita de dulapul de sub chiuveta. Daca acolo pastrezi detergentii si alte produse de curatenie, verifica toate recipientele deja incepute si vezi ce mai poate fi pastrat si ce nu. Nu uita sa cureti si cosul de gunoi!

CITEȘTE ȘI: Locurile greu accesibile din casă devin surse de boli – Trucuri utile pentru o curăţenie eficientă

Atentie la micile detalii

Dupa ce ai curatat toate dulapurile si sertarele, aragazul, frigiderul si celelalte aparate electrocasnice, ocupa-te de suprafetele din bucatarie. Curata si aranjeaza blatul de lucru si masa din bucatarie. Pentru un aspect ordonat, incearca sa nu le aglomerezi cu prea multe obiecte. Un cos cu fructe si cateva ghivece mici cu plante aromatice vor inveseli atmosfera din bucatarie fara sa o incarce prea mult.

O bucatarie curata si ordonata inseamna nu doar un spatiu armonios, ci iti va da si o stare de bine in fiecare dimineata, la cafea sau de fiecare data cand iti strangi familia in jurul mesei.

Comentarii: