SANATATE

O problemă mai puţin cunoscută: Ce se întâmplă dacă ai prea mult fier în sânge

doer.ro

În timp ce problemele de sănătate asociate cu deficienţa de fier au fost până acum bine documentate ştiinţific, oamenii de ştiinţă au început să studieze şi problemele ivite în urma surplusului acestui mineral.

Concluziile sunt îngrijorătoare. Persoanele care au un nivel prea mare de fier în sânge prezintă un risc ridicat de a dezvolta diabet şi boli de ficat, conform concluziilor unui studiu internaţional preluat de agerpres.ro.

CITEȘTE ȘI: Topul alimentelor bogate în fier. Fiecare celulă din organism depinde de acest mineral

Risc mare de a dezvolta boli de ficat, diabet și infecții cutanate bacteriene

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) şi Imperial College London au descoperit că persoanele cu niveluri ridicate de fier în sânge sunt protejate de anemie, o problemă de sănătate asociată cu deficienţa de fier, şi prezintă un risc redus de hipercolesterolemie. Însă, acestea au un risc mai mare de a dezvolta boli de ficat, diabet şi infecţii cutanate bacteriene.

„Am utilizat o metodă statistică, numită randomizare mendeliană, bazată pe informaţii genetice, pentru o mai bună estimare a legăturii de cauzalitate dintre nivelul de fier şi nouă sute de afecţiuni şi probleme de sănătate. Am descoperit astfel o legătură între excesul de fier şi un risc redus de hipercolesterolemie“, a explicat unul dintre autorii studiului, Beben Benyamin, specialist în genetică în cadrul UniSA.

„Acest lucru ar putea fi important având în vedere că nivelul ridicat de colesterol reprezintă un factor important de risc în bolile cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral, cu circa 2,6 milioane de decese pe an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acest studiu populaţional am oferit dovada că fierul este asociat cu anumite afecţiuni.

CITEȘTE ȘI: Te scapă de anemie! Băutura preparată acasă care rezolvă deficitul de fier din organism

Pasul următor constă în a afla, prin intermediul studiilor clinice, dacă manipularea directă a nivelului de fier îmbunătăţeşte starea de sănătate“, a adăugat acesta.

Alături de Dipender Gill de la Imperial College London, coautor al studiului, Beben Benyamin a descoperit de asemenea că persoanele care prezintă un nivel ridicat de fier în sânge au un risc mai mare de a avea celulită infecţioasă, o infecţie cutanată bacteriană care în 2015 afecta 21 de milioane de persoane şi a provocat 17.000 de decese.

Comentarii: