NUTRITIE SANATATE

Oamenii de știință: Acest suc scade tensiunea arterială în doar 3 ore

Tensiunea arterială ridicată este o condiție prealabilă pentru atac de cord și accident vascular cerebral. Pentru pacienții cu hipertensiune arterială, este important nu numai să ia în mod regulat medicamentele prescrise, ci și să respecte regulile de dietă.

Sucul care scade tensiunea arterială după doar 3 ore

Specialiștii de la Școala Medicală din Londra au efectuat o serie de experimente folosind suc de sfeclă roșie. Folosirea sucului de sfeclă ajută la extinderea vaselor de sânge și la îmbunătățirea alimentării cu sânge, ceea ce poate fi o salvare pentru pacienții cu hipertensiune arterială.

CITEȘTE ȘI: Ține cancerul la distanță, tratează anemia și infecțiile urinare – Motive să bei regulat suc de sfeclă roșie

Rezultatele acestor teste au fost publicate în revista Hypertension.

Un grup de femei și bărbați (în total 15 persoane) a căror tensiune arterială sistolică era de 140-159 mm Hg au consumat zilnic 250 de mililitri de suc de sfeclă sau apă, fără a lua medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Ca urmare, s-a dovedit că la participanții care au luat suc de sfeclă, atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică au scăzut în medie cu 10 unități. Efectul cel mai pronunțat se observă la 3-6 ore de la administrarea sucului, dar la unele persoane este vizibil chiar și după 24 de ore.

Atunci când vorbesc despre modul în care sucul de sfeclă roșie poate ajuta la combaterea hipertensiunii, oamenii de știință evidențiază și conținutul său ridicat de nitrați dietetici.

CITEȘTE ȘI: Slăbeşti rapid şi sănătos: Cum funcţionează dieta cu sfeclă roşie

Un pahar de suc conține la fel de mulți nitrați ca un buchet de salată verde. În procesul de absorbție a nitraților de către organism, aceste substanțe sunt transformate mai întâi în nitriți și apoi în oxid nitric, un gaz care dilată vasele de sânge. „Am fost surprinși de faptul că umilele ingrediente din sucul de sfeclă roșie ar putea avea un impact atât de mare. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă acest efect persistă pe termen lung”, spun autorii proiectului.

Comentarii: