LIFESTYLE

Oamenii își pot conștientiza propria moarte, este concluzia unui nou studiu

Foto: livescience.com

Un nou studiu sustine ca oamenii isi pot da seama ca mor. Creierul ramane activ cateva secunde dupa ce inima se opreste, ceea ce inseamna ca oamenii isi dau seama ca mor.

CITEȘTE ȘI: ORARUL organelor interne. Iată DE CE unele persoane se îmbolnăvesc mai des

Dr. Sam Parnia, de la Universitatea Stony Brook, New York, a studiat cazuri de stop cardiac din SUA si Europa. Dupa moartea clinica si inainte sa fie resuscitati, pentru un timp foarte scurt, pacientii sunt prinsi in corpul lor, potrivit Daily Mail.

“Descriu cum vad doctorii si asistentele muncind, descriu conversatii intregi pe care le aud, detalii vizuale despre tot ce se intampla, lucruri pe care nu ar avea cum sa le stie altfel,” a declarat Parnia pentru LiveScience.

Momentul in care un pacient e declarat mort e atunci cand i se opreste inima. Dupa ce se intampla acest lucru, functiile creierului se opresc “aproape instantaneu”. Potrivit lui Parnia, cortexul cerebral incetineste si se opreste, insa celulele creierului pot fi active si la cateva ore dupa ce s-a oprit inima.

CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre ciupercile champignon din supermarketuri

Cele cateva secunde de constienta dintre oprirea inimii si cea a creierului pot transforma complet viata unui om. Pentru ca activitatea creierului a continuat pana au fost resuscitati, pacientii din studiu au fost constienti de faptul ca au murit si si-au modificat comportamentul ca urmare a acestei “a doua sanse”.

Parnia a observat ca indivizii ce trec printr-un astfel de eveniment tind sa fie mai darnici si mai prietenosi dupa interventie, cu o predispozitie mai mare catre faptele bune si ajutarea celor nevoiasi.

Comentarii: