REVIEW

Obiectul cel mai murdar din toată casa: E plin de bacterii și NU se găsește în baie

arctic.ro

Dacă te înfiorezi la gândul de a-ți mânca sandviciul de pui de pe scaunul de toaletă, îți garantăm că următorul lucru îți va împietri cu siguranță germofobul din tine.

În timp ce te poți aștepta ca lucrul cel mai plin de germeni din casa ta să fie scaunul de toaletă, cel mai periculos vinovat este de fapt un element de bază de uz casnic care pare mult mai inocent.

Buretele de bucătărie

Un nou studiu publicat în Scientific Advances de o echipă de cercetători germani a dezvăluit că zona cea mai plină de bacterii din casa ta este buretele de bucătărie. Într-un studiu cuprinzător asupra a 14 bureți de uz casnic și a locuitorilor săi microbieni, au realizat că materialul dens (pe care literalmente îl freci peste farfuriile în fiecare zi) colonizează aproximativ 54 de miliarde de celule bacteriene.

„În ciuda concepției greșite comune, [cercetările anterioare au] demonstrat că mediile de bucătărie găzduiesc mai mulți microbi decât toaletele”, notează lucrarea. „Acest lucru s-a datorat în principal contribuției bureților de bucătărie, care s-au dovedit a reprezenta cele mai mari rezervoare de bacterii active din întreaga casă.”

CITEȘTE ȘI: De ce este bine să speli vasele cu mâna și NU cu buretele

Bureții de bucătărie s-au dovedit a fi terenul de reproducere ideal în cele din urmă pentru microbi datorită mediului său hrănitor de cald și umed, împreună cu resturile de alimente care sunt tencuite pe suprafețele sale. Natura poroasă a bureților de bucătărie și capacitatea sa de absorbție a lichidelor îi fac să fie spațiul de depozitare ideal pentru organisme vii minuscule.

Bacterii patogene care pot îmbolnăvii

Cercetătorii au autentificat această concluzie studiind microbiomul mediului construit, cu un interes deosebit pentru locurile cu care oamenii interacționează zilnic. De înțeles, suspecții lor principali au fost băile și bucătăriile. Prin secvențierea ADN-ului a 28 de probe din 14 bureți, ei au găsit în total 118 tipuri diferite de bacterii uimitoare (și foarte deconcertante).

Un mic procent din descoperirile lor au inclus o serie de bacterii patogene, tipul care are potențialul de a îmbolnăvi oamenii. Exemple, de la Campylobacter și salmonella la stafilococ și E. coli – toate acestea pot provoca infecții intestinale și ale pielii ușoare până la severe.

Chiar dacă crezi că utilizezi practici de igienă adecvate – adică clătirea și folosirea detergentului de vase după aceea – nu este nici pe departe la fel de puternic pentru a eradica pe deplin petrecerea vibrantă a bacteriilor și ciupercilor care se delectează cu acei locuitori urâți ai chiuvetei. Chiar și după igienizarea bureților, s-a raportat că noi colonii bacteriene au reapărut inevitabil.

„Nici o metodă [de igienizare] singură nu părea să poată realiza o reducere generală a bacteriilor de peste aproximativ 60 la sută”, au scris autorii. „Datele noastre au arătat că bureții igienizați în mod regulat (după cum au indicat utilizatorii lor) nu conțineau mai puține bacterii decât cele necurățate.”

În cele din urmă, autorii au scos o declinare a responsabilității conform căreia există mai multă muncă de făcut și că „dacă acest lucru are vreo consecință în ceea ce privește relevanța clinică rămâne de demonstrat”, dar lucrarea le evidențiază speranțele de a „crea și mai multe conștientizarea bureților de bucătărie ca incubatoare microbiene relevante din punct de vedere igienic.”

Înainte de a pleca în bucătărie pentru a vă șterge toți bureții de bucătărie, există metode potențiale pentru a preveni ca buretele să vă provoace următoarea criză de otrăvire alimentară. După cum demonstrează studiul, o simplă aruncare printr-un ciclu de spălat vase sau o opărire în cuptorul cu microunde va fi un efort inutil. În orice caz, acest lucru poate recoloniza rapid ciupercile purulente.

CITEȘTE ȘI: Minunile sucului de lămâie: Ce efect are un burete îmbibat în suc de lămâie dacă e lăsat peste noapte în frigider

Cel mai bun pariu este să-ți arunci buretele într-o cuvă de soluție de înălbitor; acesta este suficient de puternic pentru a ucide sporii de antrax, ceea ce vă poate reduce riscul de a prinde ceva.

Dar dacă doriți să rămâneți în siguranță, experții recomandă să vă schimbați pur și simplu buretele de bucătărie săptămânal.

Comentarii: