SANATATE

Ochii, în pericol vara! Cum îi protejezi de radiaţiile ultraviolete

Foto: Pinterest.com

Nu mai este un secret faptul ca radiatiile ultraviolete ale soarelui sunt extrem de daunatoare pentru pielea noastra, contribuind la imbatranirea prematura a ei. Prea putini dintre noi stiu, insa, ca aceste radiatii ne pot afecta si sanatatea ochilor. De aceea, este extrem de important sa ii protejam.

Potrivit expertilor*, ochii ocupa mai putin de 2% din suprafata intregului corp, insa ei reprezinta unicul sistem de organe ce permite penetrarea luminii vizibile in profunzimea corpului uman. De-a lungul evolutiei noastre, mai multe mecanisme speciale au evoluat pentru a proteja ochiul, acest organ atat de sensibil, impotriva efectelor daunatoare ale radiatiilor solare.

Ochiul uman este aparat bine de marginea supraorbitala, de sprancene si de gene, insa chiar si asa, aceste structuri au o utilizare limitata in ceea ce priveste protectia impotriva radiatiilor ultraviolete, in conditii extreme, potrivit doc.ro.

In ochi, radiatiile ultraviolete deterioreaza multiple structuri, arata studiile. Aceste radiatii UV transporta o energie mai mare decat lumina vizibila a soarelui, iar oamenii de stiinta1 spun ca expunerea la razele ultraviolete cauzeaza distructia celulara directa, care are un rol important in dezvoltarea cancerului. Mai mult, cercetatorii aduc in discutie rolul pe care il au radiatiilor ultraviolete in stresul oxidativ, in relatie cu anumite patologii oculare necanceroase, cum ar fi cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, anumite patologii la nivelul corneei.

CITEȘTE ȘI: Ce ochelari de soare sunt cei mai PERICULOȘI?

Cresterea stresului oxidativ

Un semnal de alarma pe care il trag cercetatorii1 este ca expunerea excesiva la radiatii ultraviolete pe parcursul vietii poate sa contribuie foarte mult la cresterea stresului oxidativ in diverse tesuturi oculare si, prin urmare, radiatiile UV duc la dezvoltarea unor patologii grave la nivelul ochiului uman.

Copiii sunt indeosebi vulnerabili in fata radiatiilor ultraviolete, din cauza pupilelor lor mai mari si din cauza unui mediu ocular mai transparent, spun cercetatorii, motivand ca pana la 80% din expunerea la radiatii UV din decursul vietii unei persoane reprezinta un nivel ce se atinge inainte de varsta de 18 ani.

Cum iti protejezi ochii?

Atat cercetatorii, cat si medicii oftalmologi subliniaza ca este importanta protectia eficienta si zilnica a tesuturilor sensibile din structura ochilor nostri. Cum ne putem proteja? Purtand ochelari de soare, ochelari care blocheaza radiatiile UV sau lentile de contact speciale, care sa blocheze radiatiile UV.

In plus, expertii ne atrag atentia ca aceste masuri de protectie pentru ochi trebuie adoptate cat mai devreme, chiar de la varste fragede, pentru ca trebuie sa fim constienti ca radiatiile UV prezinta pericole pentru globul ocular.

CITEȘTE ȘI: Diferențele dintre culorile lentilei ochelarilor de soare. Cum îi alegi pe cei mai buni pentru tine?

Iata cateva recomandari de care sa tii cont, pentru a-ti proteja ochii de soare:

Ochelari care ofera o protectie optima

Alege ochelari care iti asigura o protectie optima, adica cei care au lentile care blocheaza radiatiile UV. Purtarea acestui tip de ochelari este o masura foarte importanta, pentru a-ti proteja pielea delicata din jurul ochilor, cat si pentru a proteja globul ocular. Cercetarile au aratat ca orele indelungate petrecute la soare, fara protejarea ochilor, cresc riscul de a dezvolta anumite afectiuni oculare, asa ca cel mai bine este sa porti ochelari.

Specialistii** spun ca ochelarii de soare ideali ar trebui sa blocheze intre 99% si 100% dintre radiatiile UVA si UVB. Inainte de a cumpara ochelarii, citeste informatiile de pe eticheta, pentru a fi sigur ca ofera o protectie sporita. Daca pe eticheta produsului se mentioneaza ca ofera absorbtia UV pana la 400 de nanometri, asta inseamna ca acei ochelari blocheaza cel putin 99% dintre radiatiile UV.

Poarta o palarie cu boruri late

O palarie care sa aiba borurile cat mai mari este ideala, deoarece iti protejeaza acele zone care sunt expuse adesea la lumina intensa a soarelui, cum ar fi: urechile, ochii, fruntea, nasul si scalpul.

Daca alegi o palarie care are partea inferioara a borurilor inchisa la culoare, aceasta te poate ajuta sa reduci cantitatea de radiatii ultraviolete care ajung la fata, de la acele suprafete care reflecta lumina, cum ar fi apa marii, apa din piscina etc. Asadar, nu este nimic rau in a sta cu palaria pe cap chiar si atunci cand intri in piscina. Palariile de paie, spun expertii2, nu ofera o protectie la fel de mare ca acele palarii facute din tesaturi stranse.

Foloseste senzori UVA/UVB, pentru a te expune in mod controlat la soare

Daca vrei sa te expui in mod controlat la soare, poti folosi plasturii de unica folosinta Sun Meter. Este vorba de un dispozitiv sub forma de bratari si plasturi de unica folosinta, care isi schimba culoarea in functie de expunerea la razele ultraviolete. De exemplu, poti aplica o lotiune care iti ofera protectie solara inainte de a merge la plaja ori in parc.

Pentru ca are senzori de masurare a radiatiilor UV, Sun Meter este un aliat care vine in completarea cremelor care iti protejeaza pielea. Plasturele sau bratara de unica folosinta isi schimba culoarea, iar astfel vei sti cand trebuie sa te retragi la umbra, pentru ca ochii tai sa nu fie afectati de radiatiile UV sau cand trebuie sa reaplici crema cu factor de protectie solara.

CITEȘTE ȘI: Ochelarii de soare pentru copii. MINI-GHID pentru părinți

Nu uita sa porti ochelarii de soare chiar si atunci cand esti la umbra

Desi zona cu umbra reduce expunerea la ultraviolete intr-o anumita masura, ochii tai tot vor fi expusi la radiatiile UV reflectate de cladiri, de strazi ori de alte suprafete.

Chiar daca lentilele de contact pe care le porti blocheaza radiatiile UV, nu uita ca tot vei avea nevoie de ochelari de soare – Lentilele de contact care ofera protectie impotriva razelor UV protejeaza sau sunt un scut doar pentru o parte mica a globului ocular, cea situata sub ele. Asa ca prin faptul ca porti ochelari de soare, vei proteja aceste tesuturi delicate pe care lentilele de contact nu le acopera, cat si pielea din jurul ochilor impotriva daunelor produse de ultraviolete.

Comentarii: