MODA

Ce ochelari de soare sunt cei mai PERICULOȘI?

Foto: Pinterest.com

Ochelarii de soare nu sunt doar simple accesorii de fashion, ci adevărați aliați în sănătatea oculară care ne protejează de probleme grave precum cataracta, degenerescența maculară sau pterigionul.

CITEȘTE ȘI: Ochelarii de soare pentru copii. MINI-GHID pentru părinți

La fel ca și pielea, ochii au nevoie de protecție împotriva luminii de afară, fie că vorbim de soarele puternic al verii sau de reflexiile razelor în zăpadă. Pentru a asigura ochilor confort și a-i proteja de afecțiuni oculare grave este indicat să porți ochelari de soare pe tot parcursul anului, dar mai ales vara.

Ce ochelari de soare sunt cei mai periculoși?

Evită ochelarii cumpărați de pe stradă. Chiar dacă ești pe fugă sau ți-ai uitat ochelarii cu protecție UV acasă, evită să-ți cumperi ochelari de la tarabele de pe stradă.

CITEȘTE ȘI: DEFECTELE pe care le au oamenii deștepți

Singurul lor avantaj este că au un preț foarte mic, însă, riscurile oculare la care te expui te pot costa mult mai mult decât dacă alegi să nu porți ochelari deloc.

Ochelarii cu lentile mai închise la culoare nu protejează neapărat mai mult

Ochelarii care au lentile închise la culoare, dar nu blochează razele UV, pot reduce o parte din lumina puternică și te pot ajuta să nu-ți mai forțezi ochii, dar nu te feresc de razele dăunătoare UVA și UVB.

CITEȘTE ȘI: Îţi trosneşti degetele? Vezi cât de NOCIV este acest obicei!

Lentilele închise la culoare forțează pupila să se dilate brusc și astfel, o cantitate mai mare de radiații ultraviolete pătrunde în ochi, ceea ce poate crește riscul de expunere la probleme oculare grave.

Evită trendul ochelarilor micro afișat de vedete

Evită trendul ochelarilor micro inspirați de moda anilor ‘90. Chiar dacă sunt purtați de vedete, sunt ochelarii cei mai slabi la capitolul protecție.

CITEȘTE ȘI: Adevăratele motive pentru care medicii recomandă ochelarii de soare

Cu cât este mai mare dimensiunea lentilei, cu atât vei primi mai multă protecție pentru ochi, fiind șanse mici ca lumina să pătrundă prin părți.

Care sunt cei mai eficienți ochelari de soare pe timp de vară?

Cei mai eficienți ochelari de soare pe timp de vară sunt cei care au un factor de protecție UV 400 și, foarte important, cei care se potrivesc cel mai bine fizionomiei fiecăruia și stilului de viață.

CITEȘTE ȘI: Cum poți recunoaşte ochelarii de soare CONTRAFĂCUȚI

Așadar, când îți alegi ochelarii de soare trebuie să ții cont de câțiva indicatori:

  • Ce stil de viață ai (ești adesea afară, sau mai mult în interior)
  • Conduci mult? Dacă ești adesea pe stradă, cu mașina sau ești adeptul plimbărilor cu barca, consideră ochelarii polarizați, care sunt foarte eficienți în reducerea luminii puternice
  • Pentru ce tip de activitate vrei să îi porți (schi, plajă)
  • Culoarea lentilelor (importantă în diferențierea foarte bună a contrastelor) și materialul lentilelor (plastic sau sticlă)
  • Forma și dimensiunea ramei.

Comentarii: