NUTRITIE SANATATE

Ora la care să NU bei cafeaua de dimineață: Poate duce la diabet

Foto: Pinterest.com

Ora la care să NU bei cafeaua de dimineață: Poate duce la diabet. Endocrinologul Antonina Gureeva a sfătuit să nu bei cafea dimineața imediat după ce te trezești. Medicul avertizează că populara băutură poate crește nivelul de zahăr din sânge dacă este consumată după trezire.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate declanșa o serie de probleme de sănătate, inclusiv apariția unui diabet periculos.

Ora la care să NU bei cafeaua de dimineață: Poate duce la diabet

Din fericire, nu trebuie să renunțați complet la băutura cofeinizată. Medicul explică faptul că, înainte de a vă trezi, corpul dumneavoastră eliberează o „doză mare” de cortizol, hormonul stresului, pentru a vă pregăti pentru ziua de azi.

CITEȘTE ȘI: Ce să pui în cafea pentru a scăpa de balonare: Condimentul care îi dă un gust aparte

„Dacă adăugați o băutură cu cofeină la acest „mix” atunci când aveți deja un nivel ridicat de cortizol, aceasta nu va duce decât la un nivel ridicat de zahăr în sânge”, spune endocrinologul Antonina Gureeva. Ea explică faptul că și o băutură întunecată cu cofeină, fără lapte sau zahăr, are același efect asupra nivelului de glucoză.

„Deoarece nivelul de zahăr din sânge este deja ridicat atunci când vă treziți, cofeina îl poate crește și mai mult. Dar, în acest caz, momentul în care se bea primul pahar din băutura revigorantă poate conta”, spune expertul. De aceea, medicul a recomandat să amâni consumul primului pahar până la cel puțin o oră după ce te-ai trezit, când nivelul de cortizol începe să scadă.

„Iar acest truc ajută cu siguranță la controlul răspunsului glicemiei. De asemenea, am descoperit că mersul pe jos la scurt timp după o masă, mai degrabă o masă rapidă, este o modalitate bună de a reduce glicemia – asta pentru că mușchii au folosit o parte din excesul de glucoză din sânge”, mai spune expertul, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Medic: Dacă cafeaua nu te înviorează, verifică-ți glicemia

Controlul nivelului de zahăr din sânge este esențial din mai multe motive, nu în ultimul rând din cauza riscului de diabet. Îngrijorarea este că nivelurile sale ridicate vă pot afecta arterele și nervii. Se estimează că șapte milioane de persoane din Marea Britanie suferă de prediabet (adică niveluri ridicate de zahăr în sânge care pot fi un precursor al bolii de tip 2), dar un număr semnificativ dintre acestea nici măcar nu știu că suferă de această afecțiune, ceea ce crește riscul de deces prematur cu peste 60 %.

Comentarii: