NUTRITIE SANATATE

Avertismentul dr. Mihaela Bilic: ORTOREXIA, tulburarea de comportament alimentar la fel de periculoasă ca anorexia şi bulimia

Foto: Pinterest.com

Conform ultimului Eurobarometru, realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.Și asta în condițiile în care aproape că nu e zi în care să nu apară un studiu despre un aliment periculos. În plus, informațiile sunt de multe ori contradictorii, așa că e greu să-ți dai seama ce e adevărat și ce nu. Astfel poate apărea ortorexia, adică preocuparea excesivă pentru hrană, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos.

CITEȘTE ȘI: Combinațiile de fructe INCOMPATIBILE, care vă pot chiar îmbolnăvi

Nu de puține ori ați observat în familie, printre colegii de la serviciu sau prieteni, faptul că din ce în ce mai multe persoane ajung să fie foarte selective şi să controleze absolut orice aliment pe care îl consumă. Unii pot fi pur şi simplu grijulii cu sănătatea lor, pe când alţii pot ajunge uşor în extrema cealaltă. Cum recunoaştem o persoană preocupată excesiv de alimentaţie şi ce se ascunde în spatele ortorexiei, adică obsesia pentru mâncare sănătoasă?

Preocuparea excesivă pentru un stil de viaţă sănătos afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Se transmite tot mai des ideea că suntem ceea ce mâncăm, aşa că de aici până la a face o obsesie pentru tot ce este pur, sănătos şi natural nu este decât un singur pas.

Obsesia pentru ce ai în farfurie

Din dorinţa de a se feri de mâncarea procesată, puii injectaţi cu hormoni, legumele şi fructele care conţin pesticide, multe persoane nu mai ştiu ce să aleagă şi intră astfel într-un cerc vicios.

CITEȘTE ȘI: Care este valoarea normală a PULSULUI. Cum variază aceasta în funcție de vârstă

„Începem să ne văităm: vai, alimentele au E-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate E-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare şi trebuie să găsim tot felul de soluţii ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă” susține medicul primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice, dr. Doru Negru pentru Digi24.ro.

Unde se termină stilul de viaţă sănătos şi începe boala

„Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse în extrem”atrage atenția dr. Mihaela Bilic.

„Oamenii sunt foarte derutaţi şi confuzi astăzi. E normal. Au întrebări şi parte de mult mai multe răspunsuri decât au nevoie, multe din ele contradictorii” completează și health coach-ul Larisa Petrini.

Foto: Pinterest.com

Obsesia pentru alimentaţia sănătoasă se poate însă transforma în boală. Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar la fel de periculoasă ca şi anorexia şi bulimia.

CITEȘTE ȘI: Grăsimea de porc, în top 10 cele mai nutritive alimente

 „Ei nu ajung la medic pentru că îşi dau seama că au o problemă. ci ajung tocmai din dorinţa că vor şi mai multă informaţie, simt nevoia să fie certificaţi, vin la tine să primească încurajarea” susține dr. Mihaela Bilic.

Cine e mai predispus să facă boala

„Se întâlneşte la persoanele care ori au citit prea mult, ori ascultă prea multe sfaturi din toate sursele posibile, care nu neapărat sunt verificate medical din punct de vedere medical” avertizează medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, dr. Simona Carniciu.

În spatele acestei obsesii se ascund de cele mai multe ori cauze emoţionale, spun psihologii. „De cele mai multe ori, aceste persoane au o nemulţumire în viaţa personală, că e o nemulţumire legată de muncă, de viaţa sexuală, de relaţia cu cineva şi o deplasează către mâncare. E mult mai uşor să controlezi ce mănânci decât să poţi controla alte aspecte care îţi scapă de sub control” susține psihoterapeutul Alina Iliescu.

CITEȘTE ȘI: Exercițiile fizice care NU sunt indicate după vârsta de 40 de ani

Vedetele nu sunt nici ele ferite de această preocupare excesivă pentru un stil de viaţă sănătos. Actrita Gwyneth Paltrow, de exemplu, mănâncă doar alimente eco şi este obsedată de provenienţa lor, dar şi de numărul de calorii. Madonna găteşte doar cu ulei din seminţe de in, iar Jennifer Aniston a făcut o adevărată obsesie pentru mâncarea considerată… sănătoasă.

Comentarii: