SANATATE

Papiloamele și verucile: Cum le recunoști și care e cel mai bun tratament

doctorulzilei.ro

Ai observat că îți apar din ce în ce mai multe excrescente inestetice în zona gâtului, decolteului, trunchiului, mai ales sub sâni, zona axilară sau interioară a brațelor, dar și în zona interioară a coapselor?

Deși multă lume le confundă adesea cu alunițele, papiloamele sau verucile sunt de fapt formațiuni benigne, de origine virală și sângerează atunci când sunt rupte.

Acestea sunt veruci sau papiloame cutanate, iar înmulțirea lor poate însemna faptul că imunitatea ta cutanată este mai scazută și că te reinfectezi în permanență, mai ales atunci când iriți mecanic câte un nou papilom. De asemenea, purtarea de coliere sau alte bijuterii în zona gâtului poate provoaca iritația papiloamelor sau chiar ruperea acestora.

Ce este papilomul cu celule scuamoase?

Papilomul cu celule scuamoase poate fi definit ca o mică creștere benignă (necanceroasă) care începe în celulele scuamoase (celule subțiri, plate) care se găsesc în țesutul care formează suprafața pielii (epiderma), pasajele căilor respiratorii și mucoasa tractului digestiv.

Papilomul cu celule scuamoase este cauzat de infecția cu virusul papilomului uman (HPV). Când papiloamele se găsesc pe piele, acestea sunt denumite mai des veruci, pe când papiloamele care apar pe tractul genital sunt cunoscute sub numele de negi genitali. Papiloamele cu celule scuamoase pot apărea, de asemenea, pe multe alte părți ale corpului, în gură și gât, esofag (tractul digestiv), tractul respirator și conjunctiva (membrana care acoperă ochiul), potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Leucoreea sau scurgerea vaginală: Detaliul care îți arată că e ceva în neregulă

Papilom cu celule scuamoase la nivelul gurii și gâtului

Acesta poate apărea în orice moment de-a lungul vieții, dar este de obicei diagnosticat la persoanele cu vârste între 30-50 de ani. Leziunea poate afecta orice parte a suprafeței orale, apărând și în jurul gurii, pe buze, dar se găsește de obicei și pe limbă sau pe suprafața interioară a obrajilor.

Caracteristici clinice ale papilomului cu celule scuamoase

Cea mai frecventă formă este leziunea unică și apare ca o masă moale, pedunculată (sprijinită pe o tulpină sau tulpină) cu numeroase proiecții asemănătoare degetelor. Proiecțiile pot fi lungi și ascuțite sau scurte și rotunjite dacă cheratina (proteina care formează pielea) s-a acumulat în jurul leziunii. Leziunile mai puțin keratinizate sunt de culoare roz sau roșu și seamănă cu o zmeură, în timp ce leziunile puternic keratinizate sunt albe și arată precum capul unei conopide.

Cauza virală a papiloamelor

Papiloamele sunt tumori benigne cauzate de tulpini ale virusului HPV dintre cele 170 cunoscute la ora actuala, de altfel, așadar diferite de cele care pot popula zonele genitale și colul uterin și cauza cancer, precum cele mai agresive, de exemplu, HPV 16 și 18.

În patogeneza papiloamelor cutanate, cunoscute și sub numele de veruci sunt implicate de obicei, tipurile HPV 6, 7 și 11, care sunt tipuri cu risc scăzut, deoarece nu cauzează de obicei leziuni precanceroase și rareori progresează în cancer.

S-a constatat că HPV cauzează apariția papiloamelor aproape oriunde în corp cu epiteliu scuamos stratificat, cum ar fi pielea, conjunctiva, orofaringele, laringele și traheea superioară, precum și tractul anogenital.

Tumorile pot dispărea adesea și spontan, mai ales la copii și tineri, deoarece persoana poate dezvolta imunitate față de ele. Cu vârsta însă, pe masură ce imunitatea generală scade, pe corp pot aparea din ce în ce mai multe veruci, mai ales dacă nu au fost tratate la timp.

Anumite condiții de sănătate ce alterează starea generală sau sarcina se pot însoți de înmulțirea papiloamelor, mai ales în zona gâtului, trunchiului și a șanțului submamar.

Tratamentul papilomului cutanat

Medicul dermatolog este abilitat în diagnosticarea și evaluarea papiloamelor, făcând diagnosticul diferențial față de alte leziuni cutanate și apreciază care este cea mai bună terapie în cazul acestora.

De obicei, tratamentul papilomului cutanat constă în excizia acestora, adică îndepărtarea lor controlată, pentru că ruperea accidentală poate genera în primul rând autoinfectare și risc de infecție.

Rareori o astfel de leziune prin agresare capată un potențial de transformare cancerigen, însă doar medicul dermatolog poate aprecia acest aspect. Un papilom agresat care sângerează și crează o leziune mai amplă în jur ar trebui excizat de către medic.

Metodele chirurgicale

Tehnicile de indepartare chirurgicala sau prin crioterapie ajută nu numai la indepartarea leziunilor dar si la prevenirea diseminării virale și la reducerea recurenței papilomului

  • cauterizare, care implică arderea țesutului și apoi răzuirea acestuia folosind chiuretaj
  • excizie, în care un medic îndepărtează chirurgical papilomul cu o mica margine de siguranta si il trimite la aloborator pentru biopsie
  • chirurgie cu laser, o procedură care il distruge folosind lumina laser.
  • crioterapie sau înghețarea țesutului aferent verucii

Tratamentul cu substanțe chimice

Substanțele chimice tipice utilizate pentru tratare includ acidul salicilic, acidul tricloracetic, 5-fluorouracil, cantharidina, tretinoina și rășina podofilă. Negii plați sunt adesea tratate cu agenți de peeling precum tretinoin, acid lactic sau acid salicilic. Poate fi utilizată și crema sau soluția 5-fluorouracil. Imiquimod, soluția de podofilox și sinecatechinele pot fi utilizate pentru tratamentul verucilor genitale și sunt uneori utilizate pentru tratarea altor veruci.

Unele substanțe chimice pot fi aplicate de către pacient dar altele trebuie aplicate de către un medic. Majoritatea acestor substanțe chimice pot arde pielea normală, așa că atunci când sunt aplicate acasă, instrucțiunile trebuie urmate cu atenție. Produsele chimice necesită de obicei mai multe aplicații pe parcursul a câteva săptămâni până la cateva luni. Înainte de a aplica substanțe chimice pe verruca, acesta poate fi mai întâi înmuiat în apă fierbinte pentru a facilita penetrarea substanțelor chimice

CITEȘTE ȘI: Afecțiunile care stau la baza senzației de picioare grele și umflate

Congelare (crioterapie): Congelarea este sigură atunci când este făcută de un profesionist instruit. De obicei, zona nu trebuie să fie anesteziata dar înghețarea fără anestezie poate fi prea dureroasă pentru a fi tolerată de copii.

Verucile pot fi înghețate cu diferite sonde de înghețare comerciale. Cu toate acestea, azotul lichid pulverizat sau aplicat cu un tampon de bumbac este mai eficient. Crioterapia este adesea utilizată pentru negi plantari, veruci filiforme și negi sub unghii. Sunt deseori necesare tratamente multiple la intervale lunare, în special pentru verucile mari.

În acest moment, nu există un tratament pentru HPV, ci doar simptomele acestuia pot fi tratate. Unele tipuri de HPV dispar de la sine.

Prevenirea papiloamelor

Există dovezi convingătoare că o serie de vitamine și nutrienți esențiali joacă un rol în prevenirea si vindecarea infectiilor cu HPV. Unele dintre aceste suplimente includ vitamina B12, vitamina C, vitamina E, retinol, beta și alfa-caroten, licopen, luteină / zeaxantină și criptoxantină.

Există, de asemenea, vaccinuri disponibile pentru a preveni infecția cu tulpini cu risc ridicat si nu numai. Vaccinul HPV este disponibil și se recomandă administrarea acestuia preferabil până la vârsta de 9-12 ani pentru a preveni anumite leziuni precanceroase la bărbați și femei. Si ulterior se poate face vaccinul, preferabil pana la varsta de 25 de ani, situatie in care se vor impune administrarea a 3 doze .Vaccinul cu 9 valenți este eficient împotriva subtipurilor de Papillomavirus 6,11,16,18,31,33,45,52 și 58.

Contagiozitatea și evoluția infecției

Mai multe studii efectuate au arătat că majoritatea papiloamelor cutanate ale capului și gâtului nu sunt contagioase, spre deosebire de negi, în ciuda faptului că conțin forme cu ADN HPV cu risc scăzut, în special de tipul 6/11.

Prognosticul papiloamelor cauzate de infecția cu HPV este de obicei bun la persoanele imunocompetente, dar pot apărea recurențe. Unele subtipuri de HPV pot provoca displazie intraepitelială vulvară, displazie cervicală și cancer de col uterin. Deși aceste subtipuri nu cauzează de obicei papiloamele vulgare, ele sunt frecvent associate si cu prezenta papiloamelor genitale.

La persoanele imunodeprimate, papiloamele cresc adesea și se răspândesc mai rapid și există un risc mai mare de transformare maligna a papiloamelor.

Există dovezi ale transmiterii verticale a papilomavirusului uman de la mame la sugari. Acest lucru poate duce la dezvoltarea mai multor papiloame în laringe și traheea superioară numite papilomatoză respiratorie recurentă. Este o afecțiune gravă, deoarece papiloamele se pot mari, provocând obstrucția căilor respiratorii..

De aceea, în cadrul urmăririi sarcinii de către ginecolog, acesta poate recomanda excizia negilor genitali înainte de naștere, în cazul femeilor care nasc natural.

Comentarii: